Απίστευτη διαφθορά με κονδύλια για πρόσφυγες -Τι έδειξε η έρευνα του ΣΔΟΕ

AP Photo/Franc Zhurda

Από τη στιγμή που η οσμή του σκανδάλου έφτασε ως τις Βρυξέλλες, ήταν θέμα χρόνου να κινητοποιηθεί η OLAF αλλά και οι ευρωπαϊκές εισαγγελικές Αρχές. Το σήμα στην Αθήνα έφτασε πριν από περίπου ένα χρόνο, οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές πήραν τη σκυτάλη και το ΣΔΟΕ πήρε τ’ όπλο του.

Τα αποτελέσματα κρίνονται θεαματικά, καθώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες και οι πληροφορίες ότι κάποιοι είχαν στήσει τρελό φαγοπότι με κονδύλια προορισμένα για πρόσφυγές, μη διστάζοντας ακόμα και να ταΐσουν κόσμο με τρόφιμα δεύτερης ή τρίτης διαλογής, βάζοντας τη διαφορά στην τσέπη τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν φορτία με τρόφιμα που αντί για τις δομές των μεταναστών, βρέθηκαν με ένα... μαγικό τρόπο σε επιχειρήσεις εστίασης γειτονικών περιοχών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΣΔΟΕ, αυτό το πρώτο σκέλος ερευνών αφορούσε στη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, που σχετίζονται κυρίως με τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Ο έλεγχος επεκτάθηκε τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς, που είχαν συνάψει συμβάσεις για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων, εστιάζοντας στις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης, στην εξακρίβωση της επάρκειας πρώτων υλών και της ύπαρξης ή μη της κατάλληλης υποδομής για την εκτέλεσή τους, καθώς και στην υλοποίησή τους με βάση τα προβλεπόμενα και το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ποια ήταν τα πρώτα ευρήματα; Κατ’ αρχάς πληθώρα υπερτιμολογήσεων. Το κόλπο γνωστό, παλιό και λίαν αποτελεσματικό. Ένα φορτίο που για παράδειγμα κοστίζει πραγματικά 10.000 ευρώ, παρουσιάζεται στα συνοδευτικά τιμολόγια με τιμή ως και διπλάσια, με τη διαφορά να καταλήγει στις τσέπες των επιτήδειων, που συνθέτουν την αλυσίδα των εμπλεκόμενων. Το κόλπο της υπερτιμολόγησης “κούμπωνε”, όμως και με την ποιότητα των τροφίμων, που κατέληγαν στα ΚΥΤ προσφύγων- μεταναστών. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, αν και βάσει του διαγωνισμού ο προμηθευτής έπρεπε να παραδώσει π.χ. φέτα, στα ΚΥΤ έφτανε λευκό τυρί, αλλά με την ίδια ή και υψηλότερη τιμή.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι οι περιπτώσεις όπου οι ποσότητες τροφίμων, που παραδίδονταν στα ΚΥΤ, ήταν... λειψές. Οι... χαμένες ποσότητες, με έναν... μαγικό τρόπο κατέληγαν σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής, φυσικά με το αζημίωτο.

Στο στόχαστρο των ερευνών, που περνάνε, πλέον, σε δεύτερη φάση, δεν βρίσκονται μόνο οι ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι πιάστηκαν με τη... γίδα στην πλάτη, αλλά και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι όφειλαν να πραγματοποιούν ελέγχους ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς, δηλαδή ελέγχους εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους προμηθευτές. Το αν πρόκειται για περιπτώσεις αμέλειας ή δόλου, θα φανεί με τις νέες εντολές ελέγχου που αναμένεται να εκδώσουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς. Κι αυτήν τη φορά οι εντολές θα έχουν ονοματεπώνυμο...

ΣΧΕΤΙΚΑ