«Ασημένιοι» επενδυτές στην ελληνική κτηματαγορά

EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Όποιος πιάσει συζήτηση με ντόπιους στη Νότια Πελοπόννησο ή σε κάποια νησιά όπως η Πάτμος, θα ακούσει για γερμανική «απόβαση». Κι αν κρίνει κανείς από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών, δεν πρόκειται για υπερβολή.

Η αλήθεια είναι πως όταν το υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των αλλοδαπών συνταξιούχων, που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας, αυτό ακριβώς είχε κατά νου: να τονώσει το ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά, που αναζητούσε τα “πατήματα” της μετά την δεκαετή κρίση.

Ειδικό αφιέρωμα στο γερμανικό Τύπο δικαιώνει τη στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρει η Berliner Morgenpost, οι Γερμανοί συνταξιούχοι εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα. «Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται και στον κορωνοϊό. Μετά την εμπειρία της πανδημίας περισσότεροι από ποτέ αναζητούν πλέον την ασφάλεια του δικού τους εξοχικού ακινήτου”, εξηγεί ο Ελληνογερμανός μεσίτης Γκέοργκ Πέτρας, ο οποίος γεννήθηκε στη Στουτγάρδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αναδεικνύεται από την DW, σε Πάρο, Ρόδο, Πάτμο, Μύκονο και Τήνο, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πιο προσιτές σε σύγκριση με την Ισπανία και τη νότια Γαλλία. Μάλιστα «οι περιοχές που είναι εύκολα προσβάσιμες όλο το χρόνο είναι περιζήτητες», λέει ο CEO της Global Real Estate Service.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σάιρερ, που ειδικεύεται στην Ελλάδα, οι πιο περιζήτητες περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η νότια Κρήτη και η Λευκάδα που φημίζεται για τις παραλίες της και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα». Όλοι αυτοί είναι προορισμοί που οι Γερμανοί συνήθως έχουν ήδη επισκεφθεί στις διακοπές τους πριν αποφασίσουν να αγοράσουν σπίτια.

Όπως προβλέπει το ειδικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ, δικαιούχος εισοδήματος από σύνταξη, που προκύπτει στην αλλοδαπή, το οποίο μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, εφόσον σωρευτικά:

α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και
β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

Ποιο είναι το ειδικό φορολογικό καθεστώς γι’ αυτούς τους συνταξιούχους, που πολλές φορές μετατρέπονται σε “ασημένιους” επενδυτές αγοράζοντας ακίνητο στη χώρα μας; Καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος αυτοτελώς φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή και με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό.

Σημειωτέον ότι η υπαγωγή σε αυτό το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς είναι δυνατή για 15 φορολογικά έτη. Από το 2020, που ενεργοποιήθηκε το εν λόγω πλαίσιο, ως το περασμένο καλοκαίρι, είχαν εγκριθεί 335 αιτήσεις από τουλάχιστον 21 χώρες και 85 τελούσαν υπό επεξεργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ