Ολοταχώς για νέο ρεκόρ στον Τουρισμό

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Αν και βρισκόμαστε σε μια «νεκρή» περίοδο μετά τις γιορτές, τα στοιχεία από το μέτωπο του Τουρισμού επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι φέτος θα είναι ακόμα καλύτερα από πέρσι.

Βασικό στοιχείο είναι οι προκρατήσεις, σε συνδυασμό με τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και κατά τη χειμερινή περίοδο, οι οποίες τελικά θα λειτουργήσουν ως “γέφυρα” για τη θερινή σεζόν, που μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές της Άνοιξης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΤ έχει υπογράψει συμφωνίες με 10 αεροπορικές εταιρείες για extra αεροπορικές συνδέσεις τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσον αφορά στο ενδιαφέρον, καταγράφεται αύξηση άνω του 15% στις προκρατήσεις από τη Βρετανία, ενώ άρχισε να “ζεσταίνεται” και η αγορά της Γερμανίας.

Ένα επιπλέον στοιχείο, που δείχνει ότι φέτος ο Τουρισμός δεν έχει πέσει σε χειμερία νάρκη, είναι η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας. Αφίξεις και αναχωρήσεις από το “Ελ. Βενιζέλος” την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν μειωμένες κατά μόλις 17% σε σχέση με το 2019, ενώ αν δει κανείς τη συνολική εικόνα, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις του Eurocontrol απ’ όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, η μείωση είναι μόλις 3% κι αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά κινητικότητα στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Αν και κανείς δεν τολμά να κάνει ακόμα δημοσίως προβλέψεις για τη φετινή σεζόν, καθώς δεν είναι σαφής η “ζημιά” που έχει προκαλέσει η πληθωριστική κρίση στον Τουρισμό και τη διάθεση ή και την οικονομική άνεση για ταξίδια, η γενική αίσθηση είναι ότι το κοντέρ θα “γράψει” πολύ παραπάνω από πέρσι κι αυτήν ακριβώς την αίσθηση τη συμμερίζονται και στο υπουργείο Οικονομικών. Ανεπισήμως, πάντως, κάποιοι διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι αν δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, το κοντέρ μπορεί να “γράψει” ακόμα και 20 δισ ευρώ.

“Η ζήτηση υπάρχει. Το ταξίδι αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Το διαπιστώσαμε το ‘22 και επιβεβαιώνεται ως τάση και για το ‘23. Τα προμηνύματα είναι θετικά παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και το παγκόσμιο τσουνάμι του πληθωρισμού”, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι η τάση επιβεβαιώθηκε στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου και φαίνεται πως η βρετανική αγορά θα πρωταγωνιστήσει στη σεζόν του ‘23. Αλλά και από μελέτη επίσης του ΙΝΣΕΤΕ διαπιστώνεται πως με βάση τις αναζητήσεις τουριστικών πακέτων τον Δεκέμβριο του ‘22 στις γερμανόφωνες χώρες η Ελλάδα διατηρεί την ελκυστικότητά της και παραμένει μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς των αναζητήσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ ο Γενικός δείκτης ικανοποίησης της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης έναντι των ανταγωνιστικών πόλεων για τον Νοέμβριο του 2022 είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα υπερτερούν έναντι όλων των προορισμών. Ειδικότερα: Αθήνα (85,7%), Θεσσαλονίκη (83,9%), Βαρκελώνη (83,2%), Μπολόνια (81,1%) και Ρώμη (81,0%). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται, η Κωνσταντινούπολη (80,5%) η Μασσαλία (78,4%) και η Σμύρνη (76,7%).

ΣΧΕΤΙΚΑ