Τι «ψάχνει» η Αθήνα στην Τζέντα; -Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Σ. Αραβία

Φωτογραφία shutterstock

Το τετ-α-τετ του Χ. Σταϊκούρα με τον Υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Al-Jadaan, στο περιθώριο του Νταβός, δεν είναι τυχαίο αλλά έρχεται σε συνέχεια της φανερής προσπάθειας της Αθήνας να συσφίξει περαιτέρω τις οικονομικές της σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και δη τη Σαουδική Αραβία.

Κατ' αρχάς, ακόμα και το “σφικτό” ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας το 2022 αμετάβλητη στο 7,6%, επισημαίνοντας ότι το Βασίλειο «ανακάμπτει έντονα» μετά την επιδείνωση της ύφεσης, που προκλήθηκε από την πανδημία. Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι το Ταμείο προβλέπει πως η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας εκτός πετρελαίου θα αυξηθεί στο 4,2% το 2022. Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι η Σαουδική Αραβία βγαίνει από τη φάση της εσωστρέφειας, που λίγο ως πολύ επέβαλε η πανδημία και μπορεί να δει προς τα “έξω”.

Στο πεδίο των επενδύσεων, που η Αθήνα το έχει κάνει “σημαία” για τη φετινή χρονιά, από τις αλλεπάλληλες επαφές που έγιναν- και σε επιχειρηματικό επίπεδο- στο Ριάντ και την Τζέντα, έχει σχηματοποιηθεί λίγο ως πολύ η λίστα του κοινού επενδυτικού ενδιαφέροντος:

Τουρισμός (με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση τουρισμού υγείας και ιαματικού τουρισμού ευεξίας (υπό το φώς της προσφάτως υπογραφείσας συμφωνίας για το Κοινό Σχέδιο Δράσης 2021-2023 Ελλάδος-ΣΑ)

Τομέας Υποδομών-με έμφαση στις Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

Διαχείριση Ακινήτων /Real Estate

Υπηρεσίες αναψυχής -διασκέδασης, εστίαση, spa, casinos, marina, wellness centers (Leisure & Entertainment Services)

Ενέργεια και ΑΠΕ-μεταφορά τεχνολογίας/οπτικές ίνες/καλώδια μεταφοράς δεδομένων

Ίδρυση μεικτών εταιριών (joint venture) στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών, υπό το φως της προσφάτως υπογραφείσας διμερούς Συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές

Ίδρυση μεικτών εταιρειών στον τομέα επεξεργασίας τροφίμων

Συνέργειες στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας /Port Logistics/

Υπηρεσίες στον τομέα πληροφορικής &τεχνολογίας (ICT services) και τηλεπικοινωνίας

Νεοφυείς επιχειρήσεις- από κοινού συμμετοχή σε εκκολαπτήρια νεοσύστατων (start-up incubators)

Διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία αποβλήτων, συμμετοχή σε έργα αφαλάτωσης

Συμμετοχή σε δημόσια έργα υποδομής

Κοινή επενδυτική συνεργασία στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – fintech services (ίδρυση Σαουδαραβικής Τράπεζας στην Ελλάδα

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται και η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, όπως καταγράφονται στο ειδικό ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας.

Κατά το Α΄ εξάμηνο 2022 οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθαν σε 265,1 εκ. € έναντι 234 εκ. € το Α΄ εξάμηνο 2021, καταγράφοντας αύξηση 13,2% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές 2ου τριμήνου 2022 σημείωσαν σημαντική ετήσια αύξηση 170,7%, ανερχόμενες σε 203,5 εκ. € έναντι 75 εκ.€ το 2ο ΄ τρίμηνο 2021, ενώ σε τριμηνιαία βάση, η αύξηση κατά το 2ο τρίμηνο 2022 προσεγγίζει το 230,4 % έναντι 1ου τριμήνου 2022 (61,6 εκ.€). Υψηλό ιστορικό σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Ιούλιο, οι οποίες, από 14,2 εκ.€ τον Ιούλιο 2021 εκτοξεύθηκαν στα 180 εκ. € τον Ιούλιο 2022 (ετήσια αύξηση 1167%).

Τα διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σ. Αραβίας για τον Ιούλιο κατατάσσουν την Ελλάδα στην 20η θέση στον κατάλογο των προμηθευτριών χωρών της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τον περσινό Ιανουάριο η χώρα μας καταλάμβανε την 49η θέση. Συναφώς, σημειώνεται ότι στον κατάλογο χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιούν εξαγωγές προς την Σ. Αραβία, η χώρα μας ανήλθε, για πρώτη φορά, στην 5η θέση, μετά την Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, κι αυτό εν μέσω πτωτικής τάσης του συνόλου των εξαγωγών ΕΕ προς Σ. Αραβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ