Ο τουρισμός σώζει τις τιμές των ελληνικών ακινήτων

NEWSROOM
Ο τουρισμός σώζει τις τιμές των ελληνικών ακινήτων
Φώτο: Shutterstock

Στα χρόνια της κρίσης ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδειχθεί η χρυσοφόρα ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας που προσπαθεί να τραβήξει τη χώρα από το τέλμα. Η επιρροή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια είναι σημαντική καθώς σημαντικοί ταξιδιωτικοί όμιλοι στρέφουν ολοένα και πιο έντονα το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα για νέες επενδύσεις.

Το κλίμα ανάπτυξης που έχει φέρει ο τουρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, έχει «ανοίξει την όρεξη» και σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακινήτων. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφέρει ότι «Στον τομέα της ελληνικής τουριστικής οικονομίας, η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Από το 2012 μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Για το 2019 αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων. Ο τουρισμός εξελίσσεται σε μια όλο και πιο ισχυρή ατμομηχανή που βγάζει την ελληνική οικονομία από την κρίση. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τον ακινήτων θέλουν μερίδιο από αυτή την πίτα και επενδύουν δισεκατομμύρια σε νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα».

Μπορεί για τον μέσο Έλληνα οι εξοχικές κατοικίες σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος να φαίνονται σαν απλησίαστα όνειρα, εντούτοις οι τιμές θεωρούνται χαμηλές για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου της Handelsblatt: «Οι εξοχικές κατοικίες πολυτελείας στην Ελλάδα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Algean Properties. […] Σύμφωνα με την Algean, το ενοίκιο (σ.σ. για πολυτελείς κατοικίες) στη Μύκονο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 11.500 ευρώ την εβδομάδα και στη Σαντορίνη στα 8.000 ευρώ. Μπορεί σε μέρη όπως το Σαν Τροπέ ή την Ίμπιζα τα ενοίκια να είναι υψηλότερα, παρ' όλα αυτά όμως το κέρδος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο λόγω των συγκριτικά χαμηλών τιμών αγοράς».

Οι τιμές των ακινήτων δείχνουν πως έχουν επηρεαστεί από την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης που έχει αφήσει το βαθύ σημάδι της στο κορμί της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχουν κατακερματιστεί οι αξίες της περιουσίας. «Όποιος αγοράζει σήμερα στην Ελλάδα, επωφελείται από τα προβλήματα του παρελθόντος. Η οκτάχρονη ύφεση άφησε τα ίχνη της στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας, το διάστημα 2009-2017 οι τιμές έπεσαν κατά μέσο όρο κατά 42%. Σε τουριστικές περιοχές η μείωση ήταν μικρότερη και κυμάνθηκε στο 38% περίπου. Την ώρα που το 2017 συνεχίζονταν -έστω και με μικρότερη ένταση- η φθίνουσα πορεία όσον αφορά τις επαγγελματικές στέγες και τις κατοικίες, στα τουριστικά ακίνητα υπήρξε ήδη ανάκαμψη, η οποία συνεχίστηκε και φέτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ