fbpxΤτΕ: Ξεπέρασαν τα 141 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών το 2022 | Economistas.gr
Skip to main content

ΤτΕ: Ξεπέρασαν τα 141 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών το 2022

ΤτΕ: Ξεπέρασαν τα 141 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών το 2022
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σημαντική αύξηση κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 141,3 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, έναντι μείωσης κατά 409 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 4,4% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 591 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,8% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, καθώς οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων αυξήθηκαν ατά 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 830 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 191 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 6,3% από 5,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 2.838 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 82 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2022, ήταν θετική κατά 2.949 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 44 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 12,3% από 10,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 11,8% από 10,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2.301 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 16,6% από 14,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 647 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 10 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Δεκέμβριο του 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 45 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 42 εκατ. ευρώ και των καταναλωτικών δανείων αρνητική κατά 87 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο
ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο
Μειώθηκαν κατά 202 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις Τράπεζες τον Φεβρουάριο, στα 139,7 δισ. ευρώ από 139,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 141,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022.
ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο
Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια τον Απρίλιο 2023
Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια τον Απρίλιο 2023
Αύξηση κατά 1, 129 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, έναντι αύξησης κατά 738 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 3,7% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.
Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια τον Απρίλιο 2023
Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο
Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο
Μείωση κατά 324 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάιο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να διαμορφωθεί στα 141,7 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,129 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο
ΤτΕ: Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιούνιο 2023
ΤτΕ: Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιούνιο 2023
Αυξήθηκαν κατά 941 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνιο στα 142,6 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης 327 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
ΤτΕ: Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιούνιο 2023
Αυξήθηκε το ενεργητικό - μειώθηκαν οι καταθέσεις των Συνταξιοδοτικών Ταμείων το β΄τρίμηνο 2023
Αυξήθηκε το ενεργητικό - μειώθηκαν οι καταθέσεις των Συνταξιοδοτικών Ταμείων το β΄τρίμηνο 2023
Αυξήθηκε στα 2,018 δισ. ευρώ η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ) το δεύτερο τρίμηνο 2023, έναντι 1,937 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1,64 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2022.
Αυξήθηκε το ενεργητικό - μειώθηκαν οι καταθέσεις των Συνταξιοδοτικών Ταμείων το β΄τρίμηνο 2023