Σκωτσέζικο ντους από την Eurostat -Με το «σταγονόμετρο» η επιβράδυνση του πληθωρισμού

Brett Phibbs/New Zealand Herald via AP

Η οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, πόσο μάλλον όταν η αγορά είχε προετοιμαστεί για υποχώρηση πιο κοντά στο 8%.

Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες, ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία επιταχύνθηκε, παρά την άμβλυνση των πιέσεων στο πεδίο της Ενέργειας. Ποια είναι η ρίζα του κακού;

Το πρώτο ηχηρό καμπανάκι κινδύνου ήχησε από το πεδίο των τροφίμων. Συνεχίζοντας την τρελή τους κούρσα, οι τιμές στα τυποποιημένα είδη διατροφής απογειώθηκαν και το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα το κοντέρ να “γράψει” 15,5%. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ανακόπηκε και η καθοδική πορεία που εμφάνιζαν επί μήνες οι τιμές των νωπών τροφίμων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι στο χορό των ανατιμήσεων ξαναμπήκαν και τα οπωροκηπευτικά.

Το δεύτερο καμπανάκι είναι ακόμα πιο ηχηρό, καθώς επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών οικονομολόγων ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα είναι μακροχρόνια. Ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός (core inflation), δηλαδή οι δείκτες όλων των υπολοίπων προϊόντων και υπηρεσιών- πλην καυσίμων και τροφίμων- επιταχύνεται σταθερά, με το Φεβρουάριο να “γράφει” 5,6%. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται, πλέον, στα “ευαίσθητα” και ευμετάβλητα ενεργειακά προϊόντα και είδη διατροφής, αλλά διαχέονται στο σύνολο της οικονομίας.

Αυτή ακριβώς η εξέλιξη, που διέψευσε τις προσδοκίες για “φρενάρισμα” του δομικού πληθωρισμού, είναι που ενισχύει τη θέση των αποκαλούμενων “γερακιών” της ΕΚΤ. Ήδη, οι αναλυτές προεξοφλούν νέα αύξηση κατά 0,5% στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ έχουν ξεκινήσει τα στοιχήματα όχι μόνο για το αν θα γίνει ανάλογη αύξηση το Μάιο αλλά κι αν θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση ως το τέλος του έτους!

Τα “περιστέρια” επισημαίνουν ότι, πλέον, βαδίζουμε πάνω σε λεπτό πάγο, καθώς αν το κόστος χρήματος αυξηθεί υπέρμετρα, τότε υπάρχει κίνδυνος να τρωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Με δεδομένο, δε, ότι η επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων δεν είναι άμεση, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον ένα 12μηνο για να “περάσει” στην οικονομία, είναι προφανές ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να πυροβολήσει τα πόδια της.

Στα καθ’ ημάς, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 6,5% είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο όπως θα αποτυπωθεί στα στοιχεία του Εθνικού Δείκτη, αυτή οφείλεται στο “φρενάρισμα” του ενεργειακού κόστους και ειδικότερα στη μείωση του ρεύματος σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Αντιθέτως, οι δείκτες του κόστους διατροφής ενισχύουν την αίσθηση ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οι ανατιμήσεις στα ράφια θα είναι ισχυρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ