Ο ελληνικός Τουρισμός «μετράει» τις δυνάμεις του -Τεράστιο το ενδιαφέρον από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης

Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κερδίζει ακόμα περισσότερα από τις αγορές, που ούτως ή άλλως τροφοδοτούσαν το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, ενώ παράλληλα, το ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνεται, προσθέτοντας νέα δυναμική στη φετινή σεζόν.

Ειδικότερα, ανοδική είναι η τάση που καταγράφεται στις κρατήσεις σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της TDA. Πρόκειται για ταξίδια που προγραμματίζονται από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα. Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι χώρες που συγκεντρώνουν το 40% των πωλήσεων, ενώ αξιοσημείωτες κρατήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στην Ισπανία τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά στις χώρες προέλευσης, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένου Βασιλείου ηγούνται της ανάκαμψης στον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 181% την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το Guardian. Όπως επισημαίνει το Greek Hotelier, πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρει ότι σχεδόν 4,5 εκατομμύρια Βρετανοί καταγράφηκαν στα ελληνικά σημεία εισόδου, ένας αριθμός ρεκόρ, που είναι κατά 3 εκατ. μεγαλύτερος από το 2021. Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασαν τους Γερμανούς, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή των πινάκων κατάταξης επισκεπτών στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και πρόσθεσαν πάνω από 3 δισ. ευρώ στα τουριστικά έσοδα του 2022, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό του προηγούμενου έτους.

Σημαντικό χαρακτηρίζεται από την αγορά και το ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται και σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού. Για παράδειγμα, μια νέα σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε η Αλόννησος μετά την πρόσφατη δημοσίευση πλήρους οδηγού από το National Geographic, που την περιλαμβάνει ανάμεσα στα καλύτερα καταδυτικά σημεία του κόσμου. Ο οδηγός με τίτλο «Α Diver’s Guide To The World» είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας διακεκριμένων συγγραφέων που ταξίδεψαν σε όλο τον πλανήτη, προκειμένου να καταλήξουν στους 50 πιο εντυπωσιακούς και ποιοτικούς καταδυτικούς προορισμούς. Στον κατάλογο με τα προτεινόμενα μέρη η Αλόννησος, που είναι η μόνη ελληνική περιοχή, καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Κατάλογο με τα έξι ελληνικά νησιά που διακρίνονται σε επίπεδο βιωσιμότητας ανακοίνωσε το Euronews, στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος του ΕΟΤ. Η λίστα περιλαμβάνει την Τήλο, την Ύδρα, την Αστυπάλαια, την Πάρο, τους Λειψούς και την Άνδρο. Η Αστυπάλαια, ξεχωρίζει για το επαναστατικό εγχείρημα μετατροπής της στο πρώτο «έξυπνο» και αειφόρο νησί της Μεσογείου. Οι Λειψοί εξελίσσονται σε έναν οικολογικό παράδεισο χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες και η Τήλος διαφοροποιείται για την ενεργειακή αυτονομία της μέσα από την αξιοποίηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Στην Ύδρα δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων, στην Πάρο καταβάλλονται προσπάθειες για δραστική μείωση των απορριμμάτων, ενώ η Άνδρος αναδεικνύεται για τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος.

Από την άλλη δεν λείπει ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πληθωριστική κρίση, στις αποφάσεις των Αμερικανών για υπερατλαντικά ταξίδια. Οι περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται άνετα να ταξιδεύουν ξανά μετά την πανδημία, όμως δυσκολεύονται οικονομικά να προγραμματίσουν διακοπές, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και του υψηλού κόστους. Μια νέα έρευνα της AARP δείχνει ότι το 81% των ενηλίκων άνω των 50, που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν το 2023, πιστεύουν ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν. Ωστόσο, η ανησυχία για την πανδημία αντικαθίσταται από ανησυχίες για τα χρήματα.

Το κόστος είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι περιορίζουν τα ταξίδια σήμερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις του 52% των Αμερικανών ταξιδιωτών ηλικίας άνω των 50 ετών σε δημοσκόπηση του 2022. Το 27% δήλωσε ότι οι οικονομικές ανησυχίες, λόγω του πληθωρισμού, τους κάνουν να διστάζουν να κάνουν διακοπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ