Ξεκινά η «μάχη» των πρωτογενών πλεονασμάτων

Υπουργείο Οικονομικών/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα πιστοποιήσουν την υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη ζώνη του 6,5% και αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να “τρέχει” και στην Ελλάδα με διψήφια ποσοστά, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που περιμένουν τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο σημαντικών αυξήσεων σε είδη διατροφής.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρούσαν στάση αναμονής, ειδικά από τη στιγμή που ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες που σχετίζονται και με το κόστος ενέργειας κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, το Eurogroup και το Ecofin θα δώσουν σήμερα και αύριο το σήμα για επιστροφή στη δημοσιονομική... ορθότητα.

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση των γενικών, κατευθυντήριων γραμμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αρκεί, πλέον, κάποια χώρα να διαθέτει δημοσιονομικό χώρο για να ενεργοποιεί μέτρα στήριξης, έστω προσωρινού χαρακτήρα. Πλέον, η οδηγία είναι να περιοριστούν οι “καθαρές” δαπάνες- μετά το συνυπολογισμό εσόδων και τακτικών εξόδων- έτσι ώστε η Ευρώπη να οδηγηθεί σε υγιές (;) δημοσιονομικό μονοπάτι.

Σε αυτό το μάλλον “θολό” περιβάλλον, τα κράτη- μέλη καλούνται να υποβάλουν Πρόγραμμα Σταθερότητας ως τις 30 Απριλίου. Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει προ πολλού οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες ανεξαρτήτως του χρονοδιαγράμματος των εκλογών. Στο Πρόγραμμα, που θα στείλει στις Βρυξέλλες η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα ενσωματωθούν οι κατευθύνσεις πολιτικής από τις Βρυξέλλες για το 2024, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί ότι θα κινηθούμε συντηρητικά στις προβλέψεις μας για ΑΕΠ και πλεονάσματα, έτσι ώστε η αξιολόγηση του Προγράμματος το Μάιο και οι τελικές κατευθύνσεις από την Κομισιόν να μην προβληματίσουν.

Για το ΑΕΠ, στο υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσουν το συντηρητικό σενάριο των Βρυξελλών για ανάπτυξη 1,2% φέτος και 2,2% του χρόνου, έως ότου τα στοιχεία αποδείξουν- όπως έγινε και πέρσι- ότι η δυναμική είναι μεγαλύτερη. Τα δύσκολα είναι με τις παραδοχές και τις εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών θα επιμείνει στη μάλλον συντηρητική πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,7%, ενώ για το 2024 ο πήχης θα τεθεί σίγουρα πιο ψηλά, πιθανότατα στο 2,2%, που προβλέπει η τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν, όμως, ότι η “μάχη” των πλεονασμάτων μόλις τώρα αρχίζει. Πολλά θα κριθούν από τις κατευθύνσεις του Μαΐου και πολλά περισσότερα από τις ζυμώσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπου ήδη καταγράφονται οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Βόρειων και Νότιων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι αυτή η “μάχη” θα δοθεί παράλληλα με τη “μάχη” για την επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ενέργειας, καθώς είναι προφανές ότι αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ φυσικού αερίου- ρεύματος, οι συζητήσεις περί απόσυρσης των μέτρων στήριξης κι επιστροφής σε υψηλά πλεονάσματα, θα ανάψουν “φωτιά” στα ευρωπαϊκά όργανα και θα αναζωπυρώσουν τις εστίες κοινωνικής έντασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ