Οι ΑΠΕ «βυθίζουν» την τιμή του ρεύματος -Κάτω από τα 90 ευρώ η σημερινή χονδρική

Στα 127 ευρώ διαμορφώνεται η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος αυτές τις πρώτες 14 ημέρες του Μαρτίου κι αν αναζητήσει κάποιος την αιτία της “βουτιάς”, δεν έχει παρά να κοιτάξει τα ποσοστά συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας.

Χθες, η τιμή εκκαθάρισης της Επόμενης Ημέρας υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ και σήμερα πέφτει ακόμα πιο κάτω, στα 89,74 ευρώ. Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Enexgroup, η συμμετοχή των φτηνών ΑΠΕ διαμορφώνεται στο 35,02% κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή εκκαθάρισης να “βυθίζεται” σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα τα ξημερώματα, ενώ ακόμα και το μεσημέρι μόλις που ξεπερνά τα 25 ευρώ. Πότε ανεβαίνει; Από τις 4 το απόγευμα και μετά, όταν “πέφτει” στο σύστημα το φυσικό αέριο.

Το να υποστηρίξει κανείς ότι μόνο με τις φτηνές ΑΠΕ θα ξαναδούμε φτηνό ρεύμα, δεν είναι αποκάλυψη. Το πρόβλημα είναι ότι η αποκαλούμενη “πράσινη μετάβαση” δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη, ενώ ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν “πράσινες” επενδύσεις 50 δισ ευρώ ως το τέλος της δεκαετίας.

Όσο κι αν η αίσθηση είναι διαφορετική, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλλίτερη θέση αυτήν τη στιγμή, ως προς τη χρήση ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το pricefox.gr, μόλις το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν συνολικά τα μέλη της Ε.Ε. προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Το ποσό αυτό αρκεί για να καλύψει μόλις το 16% των ενεργειακών αναγκών των κρατών-μελών, καθώς το 58% της απαιτούμενης ενέργειας είναι εισαγόμενο.

Η Ελλάδα έχει υψηλότερο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα παράγει το 39% της συνολικής παραγωγής της από ΑΠΕ, με το 52% να προέρχεται από αιολικές πηγές, το 30% από ηλιακές και το 18% από υδροηλεκτρικές πηγές. Το 43% των ενεργειακών αναγκών της, ωστόσο, η Ελλάδα το καλύπτει με φυσικό αέριο το οποίο φτάνει το 71% της παραγόμενης ενέργειας από μη-ΑΠΕ.

Από τις χώρες του Νότου, η Πορτογαλία παρουσιάζει τη μικρότερη εξάρτηση από μη-ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών καθώς μόλις το 39% της συνολικής της παραγωγής προέρχεται από αυτές. Αντίθετα καλύπτει το 21% των αναγκών της από υδροηλεκτρικές πηγές και το 32% από αιολικές.

Η Ισπανία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες κατά 43% από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας με το 53% να προέρχεται από αιολικές πηγές. Μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας γίνεται από πυρηνικά καύσιμα και φυσικό αέριο τα οποία καλύπτουν το 20% και 30% των αναγκών της αντίστοιχα.

Η Ιταλία παράγει το 57% της συνολικής της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποικιλία ΑΠΕ από όλες τις χώρες του Νότου. Συγκεκριμένα, περίπου το 35% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές προέρχεται από υδροηλεκτρικές πηγές, το 1/3 από ηλιακές και το υπόλοιπο από αιολικές και γεωθερμικές πηγές. Το 86% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ιταλία από μη Ανανεώσιμες Πηγές προέρχεται από φυσικό αέριο το οποίο καλύπτει το 37% των αναγκών της.

Από τις χώρες του Βορρά, η Γερμανία εμφανίζει υψηλή εξάρτηση από μη-ΑΠΕ φτάνοντας το 57%. Το 35% των αναγκών της το καλύπτει με άνθρακα και βιομηχανικά παραγόμενα αέρια ενώ από αιολικές πηγές, που αποτελούν το 63% της παραγωγής της από ΑΠΕ, καλύπτει μόλις το 27% των αναγκών της.

Ο βόρειος γείτονας της Ευρώπης, η Νορβηγία, έχει πλήρη απεξάρτηση από τις μη Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας και βασίζει την παραγωγή της κατά 90% σε υδροηλεκτρικές πηγές και το υπόλοιπο 10% σε αιολικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ