Αναζητείται φόρμουλα για 70.000- 80.000 δανειολήπτες

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται υπουργείο Οικονομικών- τράπεζες για το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να “τρέξουν” εξελίξεις.

Το θέμα “καίει”. Η έως τώρα επιθετική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ έχει ήδη επιβαρύνει δάνεια χιλιάδων νοικοκυριών και τα μηνύματα που εκπέμπει η Φρανκφούρτη δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς τα “γεράκια” πιέζουν για ακόμα υψηλότερα επιτόκια ως αντίδοτο στις ανοδικές τάσεις του δομικού πληθωρισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι στεγαστικό 150.000 ευρώ, με 30ετή εξόφληση, τον περασμένο Ιούνιο είχε δόση 563 ευρώ, πλέον επιβαρύνεται με 750 ευρώ και ακόμα ο εν λόγω δανειολήπτης δεν έχει δει το “ταβάνι”. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο ήταν 1,99% τον Ιούνιο, το Φεβρουάριο είχε εκτιναχθεί στο 4,27% και ακόμα δεν έχει “περάσει” η τελευταία αύξηση της ΕΚΤ.

Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά, από αυτά που καλύπτει το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες. Το πρόβλημα είναι ότι η διεύρυνση της περιμέτρου θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, που να μην “κοκκινίσουν” τα εν λόγω δάνεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, που έχουν κάνει τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών, περίπου 70.000- 80.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους, μετά το μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η σκέψη για διεύρυνση της επιδότησης επιτοκίων και σε μη ευάλωτους, “κόλλησε” στον Ευρωπαίο επόπτη. Ανάλογο “μπλοκ” μπήκε και στο σενάριο να υπάρξει κρατική επιδότηση, καθώς από την ΕΚΤ διαμηνύθηκε ότι αυτή η κρατική βοήθεια θα οδηγήσει σε “κοκκίνισμα” αυτών των δανείων.

Ποια είναι η λύση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως by pass στους περιορισμούς της Φρανκφούρτης; Το σχέδιο προβλέπει την αλλαγή των εισοδηματικών ορίων, με βάση τα οποία ορίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά, έτσι ώστε τελικά να “χωρέσουν” περισσότεροι στο πρόγραμμα των τραπεζών. Από τη στιγμή που η Αθήνα έχει πάρει “πράσινο φως” για την επιδότηση των ευάλωτων, η αλλαγή των εισοδηματικών ορίων μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει κάτω από τα “ραντάρ” των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να ξεπεραστούν τουλάχιστον δύο σοβαρά εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως με την αλλαγή των εισοδηματικών ορίων θα καλυφθούν πράγματι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών “τρέχουν” ακριβώς αυτό το σενάριο, δηλαδή το “ταίριασμα” των χαρακτηριστικών αυτών των 70.000- 80.000 νοικοκυριών που ζορίζονται, με τα χαρακτηριστικά όσων θα μπουν κάτω από την “ομπρέλα” αν αλλάξουν τα εισοδηματικά όρια των ευάλωτων.

Το δεύτερο εμπόδιο έχει να κάνει με το ότι δεν πρέπει να ξαναμπεί ο εγχώριος τραπεζικός τομέας στο μικροσκόπιο των αγορών, ειδικά αυτήν τη στιγμή που “κυνηγάμε” την επενδυτική βαθμίδα. Ο δείκτης των “κόκκινων” δανείων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 9,7% (στο 10,4% για τα στεγαστικά δάνεια), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται κάτω από το 1,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ