Φουντώνει η μάχη με τα κυκλώματα λαθρεμπορίας -Τα απίστευτα «λαβράκια» που ξετρύπωσαν οι Ράμπο των Τελωνείων

Φωτογραφεία αρχείου

Τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία από τις Τελωνειακές Αρχές επιβεβαίωσαν αυτό που λίγο ως πολύ όλοι «οσμίζονταν».

Αν και οι έλεγχοι έχουν πυκνώσει τα τελευταία τρία χρόνια, αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ έχουν ενισχυθεί με ηλεκτρονικά “εργαλεία”, αν και οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένα με βάση risk analysis, τα πάσης φύσεως κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων, οινοπνευματωδών, καπνικών δεν πτοούνται.

Η ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των ελέγχων δείχνει με λίγα λόγια ότι ειδικά στις στοχευμένες “εφόδους” των υπηρεσιών, η παραβατικότητα ξεπερνά το 50%, ενώ ειδικά στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς από τις 10 ελεγχθείσες επιχειρήσεις στο πεδίο των καυσίμων, στις 6 εντοπίστηκαν παραβάσεις!

Το μόνο σίγουρο ότι οι ελεγκτικές Αρχές δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στα κυκλώματα, που πολλές φορές είναι παραφυάδες διεθνών εγκληματικών οργανώσεων. Το πλάνο, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, δείχνει τη διάθεση στενού, “ηλεκτρονικού”... μαρκαρίσματος. Προφανής στόχος, η ελαχιστοποίηση των απωλειών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, που θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης, εκσυγχρονίζει τη λειτουργία των τελωνείων βελτιώνοντας τα συστήματα παρακολούθησης, τις διαδικασίες ελέγχου και τον εξοπλισμό τους, προκειμένου να παρέχει αξιόπιστους ελέγχους σχετικά με το φορτίο.

Επιπλέον, συνεπάγεται τον επανασχεδιασμό των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ για τη συλλογή συνδυασμένων πληροφοριών από διεθνείς βάσεις δεδομένων και τη χρήση τους για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αξιοποίηση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα δημοσιευθεί και θα ισχύσει η πλειονότητα της δευτερογενούς νομοθεσίας, δηλαδή Αποφάσεις και Εγκύκλιοι. Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, μετά την αγορά και εγκατάσταση των νέων μέσων δίωξης λαθρεμπορίου (συστήματα ακτίνων Χ) και την ανάπτυξη του συστήματος για την αξιοποίηση των δεδομένων εισροών – εκροών.

Τα «λαβράκια»

  • έλεγχος και κατάσχεση 36.100.000 τεμαχίων λαθραίων τσιγάρων σε φορτίο που αφορούσε εμπορεύματα δηλωθέντα ως «ξύλινα μαχαιροπήρουνα» και «υποδήματα ασφαλείας», τα οποία είχαν φτάσει οδικώς από την Βουλγαρία και βρίσκονταν σε Λογιστική Αποθήκη. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι αυτών ανήλθαν σε 7,32 εκατ. €.  
  • μετά από αξιοποίηση στοιχείων από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και πληροφοριών που περιήλθαν στην ΑΑΔΕ από ξένες διωκτικές υπηρεσίες, έλεγχος και κατάσχεση, με τη χρήση του συστήματος X-RAY και τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή καπνικών, 9 εμπορευματοκιβωτίων που περιλάμβαναν 98.005.000 λαθραία τσιγάρα, με αναλογούντες δασμούς και φόρους 20,75 εκατ. €.  
  • κατάσχεση σημαντικής ποσότητας κοκαΐνης (115.000 γραμμάρια) στα ψυκτικά μηχανήματα εμπορευματοκιβωτίου με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ και την Κόστα Ρίκα 
  • μετά από παρακολούθηση, αιφνιδιαστικός έλεγχος σε εταιρεία μεταφορών, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν 6 παλέτες που περιείχαν 7.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης. Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανήλθε σε 220 χιλ. €.  
ΣΧΕΤΙΚΑ