Οι νέες προθεσμίες για τις αιτήσεις για το Κτηματολόγιο

NEWSROOM
Κτηματολόγιο

Έτος τακτοποίησης το 2019 με Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες και αυθαίρετα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των υποχρεώσεων. Κομβικό θα είναι το 2019 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τόσο το Κτηματολόγιο όσο και η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα όσοι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο κτίσμα ή κατασκευή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο τέλος του 2019 (εφόσον δεν δοθεί παράταση) λήγει η ισχύς του νόμου για την τακτοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, στις 8 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόμο µε μείωση του ειδικού προστίμου κατά 10%.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει και περιόδους προσαύξησης του προστίμου κατά 10% έως 20% για τις υπαγωγές που θα ακολουθήσουν έως τη λήξη του. Μετά τη λήξη, τροπολογία που έχει ήδη ψηφιστεί θεσπίζει την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων που θα εντοπίζονται από τους ελεγκτές είτε την περίοδο κατασκευής ή εφόσον έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα «τρέχει» η δηµόσια διαβούλευση για τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων για διάστημα έως και 40 ετών µε «τσουχτερά» πρόστιμα, όπως δημοσιεύει το «Έθνος».

Όσον αφορά στο Κτηματολόγιο, το 2019 θα βρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων µε έναν επιπλέον «πονοκέφαλο». Θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, αφού έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σταδιακά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο υπόλοιπο της χώρας που δεν έχει κτηματογραφηθεί, ενώ σε πάνω από 60 περιοχές της Ελλάδας λήγει η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, θα δουν τα ακίνητά τους να περιέρχονται στο ∆ηµόσιο, όπως έγινε ήδη µε 35 περιοχές στις οποίες η προθεσμία έληξε το 2017 και το 2018. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς το τοπίο παραμένει «θολό». Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για αναδρομική παράταση στην υποβολή δηλώσεων ή για διόρθωση λαθών παρά το γεγονός ότι αντίστοιχη απόφαση µε αναδρομική ισχύ είχε ληφθεί στο παρελθόν. Έως τώρα η ετήσια παράταση που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες αφορά µόνο σε 111 περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το ελληνικό ∆ηµόσιο δεν φαίνεται έτοιμο να… παραλάβει τα συγκεκριμένα ακίνητα καθώς, παρά την πρόβλεψη του νόμου, η σχετική διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα και δεν υφίσταται ακριβής μηχανισμός γι’ αυτό. Γεγονός είναι, όµως -όπως παραδέχονται και πηγές κοντά στην υπόθεση- ότι στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται πολλά λάθη αλλά και ακίνητα που ανήκουν στο ίδιο το ∆ηµόσιο και δεν έχουν δηλωθεί. Έτσι, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι, βάσει του νόμου, για ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί οριστικά ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», μπορούν να διεκδικήσουν µέσω δικαστικών προσφυγών µόνο αποζημιώσεις και όχι την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου, δεν γνωρίζουν µε ποια διαδικασία και ποιες τιμές θα αποζημιωθούν.

Στην ανάρτηση των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας έως τα μέσα του 2019 στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν νέοι χάρτες για καινούργιες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, της Καρδίτσας και της Μαγνησίας. Ήδη πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν νέοι χάρτες από τις Διευθύνσεις Δασών Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Θεσσαλονίκη, Τριανδρία, Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία, Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Πεύκα, Συκιές, Ωραιόκαστρο, Ιωνία, Πανόραμα,

ΣΧΕΤΙΚΑ