«Ρολάρουν» οι φορολογικές δηλώσεις -Ανοίγουν και οι τροποποιητικές για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα

Φωτογραφία: Eurokinissi

Αν και το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νωρίς- νωρίς την... καθιερωμένη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ήδη έχουν “πέσει” στο Taxis περίπου 100.000 δηλώσεις περισσότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επί της ουσίας, είμαστε μια “ανάσα” από τα 2 εκατομμύρια δηλώσεων, εκ των οποίων το 17% είναι πιστωτικό. Αν και ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί με τον ΕΝΦΙΑ, την περασμένη εβδομάδα πήραν επιστροφές φόρου 9,1 εκατ. Ευρώ άλλοι 44.692 φορολογούμενοι. Συνολικά, από την έναρξη της διαδικασίας, έχουν πιστωθεί 48,5 εκατ. Ευρώ στους λογαριασμούς 219.208 φορολογούμενων, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Εν τω μεταξύ, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, απ’ όσους παρέλειψαν να συμπληρώσουν κάποιο στοιχείο ή έκαναν λάθη, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με “τσουχτερό” εκκαθαριστικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου κάποιος ξέχασε να συμπληρώσει τους κωδικούς 049-050 των ηλεκτρονικών αποδείξεων, με αποτέλεσμα να “τρώει” πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που θα έπρεπε να συγκεντρώσει. Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, θα έχει τη δυνατότητα να τους συμπληρώσει στην τροποποιητική δήλωση.

Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπληρώσει στα έντυπα Ε2 (π.χ. επιφάνεια ακινήτου ή μήνες εκμίσθωσης) ή και Ε3 (π.χ. εκπιπτόμενες δαπάνες), θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές και μετά να κάνει τις διορθώσεις στο βασικό έντυπο της δήλωσης, δηλαδή στο Ε1.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ