Το ΔΝΤ συνιστά αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

NEWSROOM
Το ΔΝΤ συνιστά αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Φωτο: Shutterstock

Πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική από τα κράτη -μέλη της ευρωζώνης και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ζητά το ΔΝΤ, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Οι προοπτικές για τον πληθρωρισμό και η υψηλή αβεβαιότητα αναφορικά με την επιμονή του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια πιο περιοριστική απ’ ό,τι σήμερα στάση, που θα διατηρηθεί για μια παρατεταμένη περίοδο, προκειμένου να παραμείνουν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο», αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεσή για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ αύξησε για όγδοη συνεχόμενη φορά το κόστος δανεισμού και προανήγγειλε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Μολονότι ο ευρωπληθωρισμός έχει μειωθεί από το υψηλό του 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο, παραμένει περίπου τρεις φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, τον οποίο αναμένεται να πιάσει περί τα μέσα του 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προτρέπει σε γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων

Στην απολογιστική έκθεση του άρθρου 4 για την οικονομία της ευρωζώνης το ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες και να καταλήξουν γρήγορα σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των οικονομικών και δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει αυστηρή το 2023, το 2024. Γιατί; Για να μειωθεί η συνολική ζήτηση, να πιεστεί προς τα κάτω ο πληθωρισμός, να πιεστούν τα επιτόκια να μειωθούν, ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και φυσικά να τεθεί μια υγιής βάση για την ανάπτυξη», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι η «χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις» - που επιτρέπει στα μέλη της ΕΕ να χορηγούν επιδοτήσεις ή φορολογικά κίνητρα για να συνάδουν με αυτά που προσφέρονται αλλού - «θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλό δημοσιονομικό κόστος καθώς και σε οικονομικές στρεβλώσεις και αναποτελεσματικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ