Γεωργιάδης: Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους συνταξιούχους

NEWSROOM
Άδωνις Γεωργιάδης-Φωτογραφία INTIME NEWS
Άδωνις Γεωργιάδης-Φωτογραφία INTIME NEWS

Στις αλλαγές που έρχονται για τους εργαζόμενους συνταξιούχους αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Όπως είπε, σκοπός είναι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, να νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Σήμερα, όπως εξήγησε, αν ένας συνταξιούχος κάνει έστω ένα ημερομίσθιο τον μήνα, ο ΕΦΚΑ του παρακρατά το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό το ποσοστό θα μηδενιστεί και θα οριστεί ένα ποσοστό 10% με 15%, που θα δίνεται από το εισόδημα, υπέρ ΕΦΚΑ. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι θα μπει ένας «κόφτης», ώστε αυτή η έκτακτη εισφορά να μην υπερβαίνει το 30% της σύνταξης.

Για το θέμα των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι επιδίωξή του είναι κάθε εργαζόμενος, όταν πληρώνει τα ένσημά του κάθε μήνα, να μπορεί να βλέπει στο κινητό του πόση σύνταξη θα πάρει, όταν πια συνταξιοδοτηθεί.

Αναφορικά με την προσωπική διαφορά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι, όσο η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, θα δίνεται ετησίως εφάπαξ ποσό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ένας ακόμη στόχος είναι, μέχρι το πέρας αυτής της τετραετίας, να έχουμε μία σημαντική αύξηση στον μέσο μισθό, ενώ, για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, αποσαφήνισε ότι θα γίνει, όταν η ανεργία μειωθεί κάτω του 10% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, εκτίμησε ότι, με τον ρυθμό που μειώνεται η ανεργία, σε περίπου 1 με 1,5 χρόνο από σήμερα, θα ανέλθει κάτω από το 10% σε ετήσια βάση.

Για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, λόγω του καύσωνα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα υπογράψει υπουργική απόφαση για το θέμα αυτό και επεσήμανε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί αναλυτικές οδηγίες, ενώ υπενθύμισε ότι, σήμερα, Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023, πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το επερχόμενο κύμα καύσωνα, που θα πλήξει τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ