Γεωργιάδης: Θεσπίζουμε δικαίωμα εργασίας σε πολλούς εργοδότες

NEWSROOM
Άδωνις Γεωργιάδης- Φωτογραφία ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙNTIME NEWS
Άδωνις Γεωργιάδης- Φωτογραφία ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙNTIME NEWS

Τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στον ΣΚΑΪ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Βασικός κορμός του νομοσχεδίου, όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οκτάωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβασή του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο έξι μηνών».

Τσουχτερό πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ρυθμίσεις στον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, π.χ. οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν τη χρήση της ψηφιακής κάρτας και θα απαλλαγούν σχεδόν από όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που τους επιβάλλει η «Εργάνη». Στόχος να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σιγά-σιγά σε όλη την οικονομία, όλες τις επιχειρήσεις, με εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς και με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε κλάδου.

«Η ψηφιακή κάρτα είναι προς όφελος των εργαζομένων και των -καλών- εργοδοτών, όμως θεσπίζουμε και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακή κάρτα εργασίας στην περίπτωση της υποδηλωμένης εργασίας», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε ακόμα ότι και με χρέος 20.000 ευρώ θα μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη, με κάποια κριτήρια. «Το νομοσχέδιο έχει παρά πολύ καλές ρυθμίσεις, θα προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη και θα έχει πολύ ωραίες συνεδριάσεις στη Βουλή», είπε ο κ. Γεωργιάδης

Διευκρινιστική δήλωση για την εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες

Στη συνέχεια, σε διευκρινιστική δήλωση αναφορικά με το δικαίωμα εργασίας σε πολλούς εργοδότες προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος», ανέφερε η δήλωση του κ. Γεωργιάδη.

Η παραγγελία για τον γύρο εν μέσω καύσωνα

Όπως διηγήθηκε ο υπουργός, εν μέσω καύσωνα «με 45 βαθμούς πήρα τηλέφωνο σε μια από τις δύο πλατφόρμες ντελίβερι και παρήγγειλα σουβλάκια με χοιρινό γύρο. Μου πήραν την παραγγελία κανονικά, μου είπαν "σε 25 λεπτά στο σπίτι σας" και με το που έκλεισε το τηλέφωνο λέω "κοίταξε, την πήραν την παραγγελία και πρέπει να βάλω πρόστιμο"… Στο ένα λεπτό με πήραν τηλέφωνο από το μαγαζί. Και λέω "πω πω, το καταλάβανε ότι δεν γίνεται και ευτυχώς δεν θα βάλω πρόστιμο". Σηκώνω το τηλέφωνο και λένε: "Έχει τελειώσει ο γύρος χοιρινός, θέλετε να βάλουμε γύρο κοτόπουλο;". Και λέω "γι’ αυτό με πήρατε;". Επιβλήθηκαν πρόστιμα και στη μια και στην άλλη πλατφόρμα. Μετά όμως από αυτό, την Τετάρτη, την επόμενη μέρα του μεγάλου καύσωνα, και οι δύο πλατφόρμες σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν πήραν καθόλου παραγγελίες».

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ο κ. Γεωργιάδης έστειλε μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στην εποχή που ζούμε δεν είναι δούλοι, είναι άνθρωποι με ψύχη και δικαιώματα, και ο εργοδότης έχει απόλυτη ευθύνη να προσέχει την υγεία του εργαζομένου. «Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει έστω και λίγο να διακινδυνεύουν τη ζωή των εργαζομένων τους όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ