Συνεχίζεται το “χτένισμα” στα βουλγαρικά ΑΦΜ

Εργασία μέσω Laptop/ Φωτογραφία shutterstock

Η πεποίθηση στη Φορολογική Διοίκηση είναι ότι επ’ ουδενί τα χλωρά πρέπει να καίγονται με τα ξερά κι αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν στην ίδια μοίρα οι χιλιάδες πραγματικές και σοβαρές ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία, με τους αχυρανθρώπους και τις “μαϊμούδες” που στήνονται για απάτες και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του φορέα «Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία» (HellenicBusinessCouncilinBulgaria – HBCB) και της ICAPBulgaria, οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εκτιμώνται σε 18.136 σε αριθμό, απασχολούν συνολικό αριθμό 27.000 ατόμων και καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 3,9 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στη γεωγραφική κατανομή τους, η πλειοψηφία εξ αυτών, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, εντοπίζονται γεωγραφικά στη μεγάλη περιφέρεια του Blagoevgrad, στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία και κυρίως στις περιοχές πλησίον των ελληνό-βουλγαρικών συνόρων. Ακολουθεί σε αριθμό η περιοχή της πρωτεύουσας, Σόφιας (Sofia-grad) και η πέριξ αυτής ευρύτερη περιοχή (π.χ. SofiaProvince, Pernik), στις οποίες είναι συγκεντρωμένες οι κατά τεκμήριο μεγαλύτερες σε μέγεθος και εντάσεως κεφαλαίου, τεχνολογίας και εργασίας ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τις βουλγαρικές φορολογικές Αρχές από πέρσι το καλοκαίρι έχει ως στόχο να εντοπίσει τους “πονηρούς”, ανάμεσα στις χιλιάδες των πραγματικών επιχειρήσεων ελληνικού ενδιαφέροντος, που έχουν πράγματι και όχι εικονικά την έδρα τους στη γειτονική χώρας. Αναμφίβολα το... πάρτι των προηγούμενων ετών δείχνει να έχει περιοριστεί αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί οι εστίες φοροδιαφυγής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα στο Χαλάνδρι και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, φέρεται να πραγματοποίησε ενδοκοινοτικές παραδόσεις προς Βουλγάρικη επιχείρηση, η οποία κατόπιν Διοικητικής Συνδρομής και συνεργασίας με τις Βουλγάρικες αρχές διαπιστώθηκε ότι ήταν ανύπαρκτη. Το ύψος των συναλλαγών ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ και ο διαφυγών ΦΠΑ σε 0,9 εκατ. Ευρώ.

Πριν από λίγα χρόνια, από έναν κατάλογο 11.500 επιχειρήσεων, στις 10.000 από αυτές διαπιστώθηκαν τα εξής: Ανά ομάδες των 200, οι 6.000 είχαν τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας, ενώ 4.000 εταιρείες δεν είχαν καθόλου στοιχεία επικοινωνίας. Οι υπόλοιπες δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν, διότι διαπιστώθηκε ότι οι διευθύνσεις τους, όπως αυτές ήταν δηλωμένες, δεν αντιστοιχούσαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα σε κατοικίες.

Οι πραγματικές επενδύσεις στη Βουλγαρία

Φεύγοντας από τη “γκρίζα” ζώνη, τα στοιχεία της ειδικής Έκθεσης της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια δείχνουν ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα εκτιμάται ότι συνεισφέρει στη μεγέθυνση του βουλγαρικού ΑΕΠ, με μερίδιο περί το 5% επί του συνολικού αποθέματος Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, η Ελλάδα παρέμεινε στην πέμπτη θέση, με απόθεμα ΑΞΕ τον Δεκέμβριο του 2022 στα 2,958 δισεκατ. ευρώ και ξεπερνώντας οριακά την Ιταλία. Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις της InvestBulgaria (βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας προσέλκυσης επενδύσεων), οι ελληνικές ΑΞΕ στη Βουλγαρία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερες, καθώς σημαντικό μέρος των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων προέρχεται κυρίως από το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, καθώς επίσης και από την Ολλανδία.

Πέρα από το επενδυτικό πρόγραμμα που “έτρεξε” την τριετία 2019- 2022 ο όμιλος της ΒΟΧΑΛΚΟ και την ολοκλήρωσης της μεγάλης επένδυσης από τη “Μύλοι Λούλη”, δύο ακόμη πολύ σημαντικές επενδυτικές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από ελληνικούς ομίλους μέσα στο 2022, με σημαντικές επιπτώσεις για την επενδυτική μας παρουσία στην αγορά της Βουλγαρίας:

Συμφωνία εξαγοράς της θυγατρικής εταιρείας της γαλακτοβιομηχανίας “United Milk Company” (OMK) – πρώην «ΔΕΛΤΑ», από τον όμιλο «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» της οικογένειας Σαράντη (ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022). Η εν λόγω συμφωνία αφορά την πώληση του 100% των μετοχών της OMK στην “TYRBUL A.D.” (εμπορική επωνυμία της τοπικής επιχειρήσης του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» στη Βουλγαρία, με έδρα το Sliven). Με την εξαγορά αυτή, , η “TYRBUL A.D.” θεμελιώνει ηγέτιδα θέση στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά της Βουλγαρίας.

Πρόσφατα εγκριθείσα επιχειρηματική κίνηση εξαγοράς της σοκολατοβιομηχανίας «ΙΟΝ» από την “BESPOKE SGA HOLDINGS” στην Ελλάδα (Ιούνιος 2022) επιφέρει μεταβολές σε λειτουργία θυγατρικής της ΙΟΝ στη Βουλγαρία “INTERION S.A.”: μεταφορά της παραγωγής των κρεμών επάλειψης (κακαόπαστας) «NuCrema» - σημαντικό κομμάτι της οποίας πραγματοποιείτο στο εργοστάσιο της ΙΟΝ στο Νέο Φάληρο - εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιο της “INTERION S.A.”, στο Kostinbrod της Βουλγαρίας

Η γενική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία αποτυπώνει ευρεία διασπορά σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερους το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τον χρηματοπιστωτικό, τον βιομηχανικό (κυρίως επεξεργασία μετάλλων), τον ενεργειακό τομέα, τον κατασκευαστικό τομέα και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ