Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς «πέναλτι» η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος -Τι ισχύει

NEWSROOM
Φορολογικές δηλώσεις
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε λίγες ώρες από τώρα, και συγκεκριμένα στις 5 το απόγευμα, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους οι οποίοι λόγω τεχνικών προβλημάτων του συστήματος δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, 31 Αυγούστου.

Με τη νέα, μίνι παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων που έδωσε προ ημερών το ΥΠΟΙΚ, παρατάθηκε και η προθεσμία για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό, που πληρώνουν δηλαδή φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ξεκαθαρίζεται ότι η δυνατότητα πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού έως σήμερα παρέχεται μόνο για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00, που έληξε κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, και θα υποβάλουν τη δήλωση σήμερα.

Έτσι, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της Πέμπτης και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.

Αναλυτικότερα, η απόφαση της μίνι παράτασης προβλέπει:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023, δύνανται να υποβάλουν τη δήλωση μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023 και να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που προκύπτει από αυτήν, μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 από ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023 μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, για τον φόρο που θα προκύψει από τη δήλωση αυτή.
  • Ειδικά, για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση δύναται να υποβληθεί μέχρι ώρα 17:00 της 4ης Σεπτεμβρίου 2023.

Oι καταβολές του φόρου από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή μέσω συστήματος πληρωμών IRIS.

ΣΧΕΤΙΚΑ