50- 50 η επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS

Ελληνική σημαία στο Σύνταγμα/ Φωτογραφία Eurokinissi

Θα ήταν τουλάχιστον αστείο και ανεύθυνο να προεξοφλήσει κανείς την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα το βράδυ της Παρασκευής από τη DBRS, αφού όπως λένε πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, “σε αυτές τις περιπτώσεις ταιριάζει η παροιμία που λέει ότι φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη”.

Σημαίνει αυτό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει το επόμενο ραντεβού με Οίκο Αξιολόγησης; Κάθε άλλο. Αυτήν τη στιγμή, οι πιθανότητες είναι 50-50 και η ζυγαριά θα γείρει προς τη μια ή την άλλη πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες.

Ποια είναι στοιχεία που ενισχύουν την αίσθηση ότι οι Καναδοί θα πατήσουν τελικά το κουμπί; Κατ’ αρχάς, στην Αθήνα διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τη σχεδόν διθυραμβική ανάλυση της DBRS μετά τις εκλογές.

“Θεωρούμε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανότατα θα φέρουν μια άλλη περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια της πολιτικής, επιτρέποντας στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η κυβέρνηση της πλειοψηφίας θα παράσχει νομοθετική σταθερότητα σε μια εποχή που η Ελλάδα ελπίζει να διαχειριστεί τα κονδύλια της ΕΕ για να ενισχύσει τις οικονομικές προοπτικές. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας και δικαιοσύνης, η μείωση της ανισότητας και ο καθορισμός νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας -συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αφιερωμένου στο δημογραφικό ζήτημα- φαίνεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης”, ανέφεραν μεταξύ άλλων οι Καναδοί κλείνοντας έτσι το μάτι στην Αθήνα, όπως τουλάχιστον το ερμήνευσαν πολλοί.

Το δεύτερο στοιχείο, που για κάποιους ενισχύει τις πιθανότητες αναβάθμισης την Παρασκευή, είναι το στενό... μαρκάρισμα των τελευταίων δέκα ημερών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες της DBRS σχεδόν... ανέκριναν στελέχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, ζητώντας λεπτομέρειες, διευκρινίσεις κι εκτιμήσεις για βασικές παραμέτρους του μακροοικονομικού- δημοσιονομικού σχεδιασμού, αλλά και της εκδοτικής δραστηριότητας των επόμενων ετών. “Αν είχαν αποφασίσει να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω, δεν θα έμπαιναν σε μια τέτοια διαδικασία”, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας ότι αυτό το έντονο ενδιαφέρον θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Καναδοί είναι με το δάκτυλο πάνω από το κουμπί.

Το “αγκάθι”

“Το κύριο ερώτημα που έχει μέχρι στιγμής κρατήσει την Ελλάδα από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διάρκεια αυτής της προόδου”, ανέφεραν οι Καναδοί σε νέο report πριν από μόλις ένα μήνα, φωτίζοντας έτσι την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Αν και οι πρώτες ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης έγιναν δεκτές με θετικό πρόσημο, αυτό που μέχρι τώρα έχει κάνει τη διαφορά είναι αφενός η αποφασιστικότητα επιστροφής σε πλεονάσματα τουλάχιστον 2% αφετέρου η δραστική μείωση του Χρέους με κινήσεις όπως η νέα προεξόφληση δόσεων από τα ακριβά διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου.

Επί της ουσίας, οι Καναδοί θα αποφασίσουν αν αυτή η πολύ θετική εικόνα αρκεί για να προχωρήσουν σε διπλή αναβάθμιση. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η DBRS στην προηγούμενη αξιολόγηση της τον περασμένο Μάρτιο διατήρησε “σταθερές” της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κι αυτό σημαίνει ότι για να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να αναβαθμίσει και τις προοπτικές σε “θετικές” και το αξιόχρεο.

“Συνηθισμένο σίγουρα δεν είναι κάτι τέτοιο, αλλά έχει ξαναγίνει”, παρατηρούν γνώστες του αντικειμένου, θυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε στην περίπτωση της Πορτογαλίας, όταν επέστρεψε από την περιπέτεια των δικών της Μνημονίων, στην επενδυτική βαθμίδα.

Στην περίπτωση που τελικά οι Καναδοί διστάσουν και δεν θελήσουν να είναι οι πρώτοι που θα πατήσουν το κουμπί, σειρά θα πάρουν στις 15 του μήνα οι Αμερικανοί της Moody’s. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Οι Αμερικανοί μας κρατάνε 3 ολόκληρα σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και θεωρείται βέβαιο ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσουν τουλάχιστον μία βαθμίδα. Και κάπως έτσι θα ανοίξουν το δρόμο στη S&P, που έρχεται στις 20 Οκτωβρίου, για να κάνει το... μισό βήμα που απαιτείται, καθώς ήδη έχουν αξιολογήσει ως “θετικές” τις προοπτικές της οικονομίας και απομένει η αναβάθμιση του αξιόχρεου. Το τελευταίο φετινό ραντεβού με τους Οίκους Αξιολόγησης είναι την 1η Δεκεμβρίου, με τη Fit

ΣΧΕΤΙΚΑ