Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη διεθνή τιμή της ζάχαρης -Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων

Ευπρόσδεκτη- αν και με πολλούς αστερίσκους- η υποχώρηση των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σπορέλαια, κρέατα, γαλακτοκομικά, ωστόσο η κρίση στα είδη διατροφής απέχει πολύ από να χαρακτηριστεί τελειωμένη.

Πέρα από τον παράγοντα του κόστους Ενέργειας- κυρίως του πετρελαίου- που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλες τις προβλέψεις κι εκτιμήσεις για τα κόστη παραγωγής, υπάρχουν συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, που λειτουργούν και ως πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων και δείχνουν να απειλούν τις ισορροπίες.

Αφήνοντας στην άκρη το ρύζι, που είναι μια κατηγορία μόνο του, καθώς αποτελεί βασική πηγή διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, τα φώτα πέφτουν στη ζάχαρη, που πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από τα 26,6 σεντς ανά λίβρα τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο από τότε που άγγιξαν το υψηλό 11 ετών των 27 λεπτών στα τέλη Απριλίου, εν μέσω απειλών για την προσφορά από τους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Trading Economics, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις σε βασικές περιοχές παραγωγής στην Ινδία επιδείνωσαν τις κακές συνθήκες καλλιέργειας για την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν. Η ξηρασία ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι το Ελ Νίνιο θα παρατείνει την ξηρότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τις αποδόσεις ζαχαροκάλαμου σε πτώση και ενδεχομένως ωθώντας την ινδική κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές ζάχαρης, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον αυξημένο πληθωρισμό τροφίμων στη χώρα.

Και σαν να μην έφτανε ο Ελ Νίνιο, οι τιμές της αιθανόλης ζάχαρης στη Βραζιλία διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλά ενός μηνός από τα μέσα Αυγούστου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, οδηγώντας τους θραυστήρες ζαχαροκάλαμου να εκτρέψουν την παραγωγή προς τα μπλέντερ βιοκαυσίμων και μειώνοντας την προσφορά γλυκαντικών στις παγκόσμιες αγορές.

Σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, γκοφρέτες, μαρμελάδες, παιδικές τροφές, επιδόρπια γιαουρτιού, αναψυκτικά, φρουτοχυμοί, σάλτσες, δημητριακά, φρυγανιές κι ο κατάλογος των τροφίμων με ζάχαρη δεν έχει τέλος.

Αν και ο κύριος λόγος για τη χρήση της ζάχαρης είναι η γλυκιά γεύση της, η ζάχαρη έχει πολλές άλλες λειτουργίες στην τεχνολογία των τροφίμων. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι ότι η προσθήκη ζάχαρης στα τρόφιμα δρα ως γλυκαντικό, συντηρητικό, τροποποιητής υφής, υπόστρωμα ζύμωσης, αρωματικός και χρωστικός παράγοντας, παράγοντας διόγκωσης. Οι διάφορες μέθοδοι χρήσης της ζάχαρης βασίζονται στις φυσικές και χημικές της ιδιότητες. Η αντικατάσταση της ζάχαρης από τα πρόσφατα διαθέσιμα γλυκαντικά είναι δύσκολη εάν οι τιμές γλυκύτητας ή οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των υποκατάστατων διαφέρουν πολύ από αυτές της σακχαρόζης.

Συμπέρασμα; Τα σκαμπανεβάσματα της τιμής της ζάχαρης επηρεάζουν όλη τη βιομηχανία τροφίμων, άρα και την τσέπη των καταναλωτών. Στα καθ’ ημάς, τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση 8,5% στη ζάχαρη και όλα τα συναφή σε σχέση με πέρσι, ωστόσο η σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα δείχνει αύξηση 60%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τιμές στα τελικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ