Αγριεύουν τα πράγματα για τους φοροφυγάδες

Φωτογραφία shutterstock

Η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών αναμφίβολα συνέβαλε την τελευταία τριετία στο να περιοριστούν κατά περίπου 1,5 δισ ευρώ οι απώλειες ΦΠΑ, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για μια χώρα που υπολογίζεται ότι χάνει τουλάχιστον 10 δισ ευρώ κάθε χρόνο στις “γκρίζες” ζώνες της φοροδιαφυγής, με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον πήχη ως τα 18 δισ ευρώ!

Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την ψηφιοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, όπου η χρήση μετρητών υπολογίζεται στο 48% των συναλλαγών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Προϋπολογισμό του 2024 δεν θα υπάρχει πρόβλεψη εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η επόμενη χρονιά θα είναι πιλοτική, θα είναι η χρονιά ενεργοποίησης ηλεκτρονικών υποχρεώσεων, “εργαλείων” και διαδικασιών, που στόχο έχουν να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες στην αγορά και να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή στους... πονηρούς. Ωστόσο, η απόδοση αυτών των μέτρων θα λειτουργήσει ως οδηγός, έτσι ώστε από το 2025 να μπορεί το ΓΛΚ να υπολογίζει το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις, όπως η σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και η μείωση των τεκμηρίων.

Από τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ είναι σαφής η στόχευση των ελεγκτικών υπηρεσιών. Από τη μια, θα επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στο... πάρτι των “παραφουσκωμένων” επαγγελματικών δαπανών, οι οποίες οδηγούν τελικά τους 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις να φορολογούνται για λιγότερα από 10.000 ευρώ ετησίως. Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους το ΥΠΕΘΟ και η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι ο τζίρος των αυταπασχολούμενων “ψαλιδίζεται” περίπου στο 1/4 μετά τη... μεσολάβηση των επαγγελματικών δαπανών και αυτό προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μιλάνε, άλλωστε, μόνες τους οι μεγάλες υποθέσεις με τα τιμολόγια- “μαϊμού” των δισεκατομμυρίων ευρώ, που φέρνουν στο φως οι Ράμπο των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ως δικλείδα ασφαλείας θα τεθεί η υποχρέωση των επαγγελματιών να περνάνε όλες οι δαπάνες τους από το Taxis, έτσι ώστε όχι μόνο να τελειώσει το πάρτι αλλά και να διασταυρώνονται, να “κόβονται” οι εξόφθαλμα πλασματικές και να γίνονται δευτερογενείς έλεγχοι στους εκδότες των τιμολογίων, για να διαπιστώνεται τι ακριβώς δηλώνουν στην εφορία και αυτοί. Σημειωτέον ότι στο συρτάρι του ΥΠΕΘΟ υπάρχουν και πιο ζόρικες εισηγήσεις, που προβλέπουν και αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Δεύτερος στόχος των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι ξεκάθαρα η αγορά των ακινήτων, είτε πρόκειται για αγοραπωλησίες είτε για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ξεκινώντας από τις μισθώσεις τύπου Airbnb, σήμερα η ΑΑΔΕ υπογράφει το επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγάλες πλατφόρμες διαμοιρασμού, με φόντο τις νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας και τα βαριά πρόστιμα των 500.000 ευρώ για τους παραβάτες. Ήδη, από την πρώτη φάση της συνεργασίας τους με τις ελληνικές Αρχές, οι πλατφόρμες εφοδίασαν τις ελεγκτικές υπηρεσίες με στοιχεία που οδήγησαν στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης και τελικά σε έσοδα που ξεπέρασαν τα 100 εκ ευρώ.

Όσον αφορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο στόχος δεν είναι άλλος από το να περιοριστεί το πανηγύρι του “μαύρου” χρήματος που συχνά- πυκνά γίνεται σήμερα, καθώς οι 7-8 στις 10 αγορές γίνονται με μετρητά. Εφεξής, οι αγοραπωλησίες θα πρέπει να περνάνε από το τραπεζικό σύστημα. Προφανώς και η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής αξίας- που συνήθως γράφεται στο συμβόλαιο- και της εμπορικής τιμής θα επιτρέψει την “επιβίωση” των μετρητών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αφενός τα βαρύτερα πρόστιμα που θα απειλούν τους συμβολαιογράφους αφετέρου το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών, θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις “τρύπες”.

Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Ως την άνοιξη του 2024 σύνδεση POS- ταμειακών μηχανών

Εγκατάσταση POS και στις δραστηριότητες που σήμερα εξαιρούνται

Κατάργηση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Ψηφιακά τιμολόγια και ηλεκτρονικά βιβλία

Υποχρεωτικά οι επαγγελματικές δαπάνες στο «myDATA»

Ενεργοποίηση ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής

Πληρωμές προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακών καρτών

Πιο αυστηρά πρόστιμα στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά. Αντί των 100 ευρώ ανά συναλλαγή που ισχύει σήμερα, θα είναι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής

ΣΧΕΤΙΚΑ