Ράπτη: Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η ελληνική τουριστική βιομηχανία

NEWSROOM
Οι τρεις προκλήσεις για τον τουρισμό το 2022
Φωτογραφία: Shutterstock

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η ελληνική τουριστική βιομηχανία, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη από τη Βουλή, αναφερόμενη στα τελευταία προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας νομοσχεδίου για την «Κύρωση τροποποιήσεων του Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Κανόνων Χρηματοδότησης αυτού», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κ. Ράπτη είπε ότι βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου, και μόλις έχουμε περάσει από το σημείο κορύφωσης της καλοκαιρινής τουριστικής δραστηριότητας, «με τη χώρα μας να καταρρίπτει, εν μέσω αντικειμενικά τεράστιων δυσκολιών, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην τουριστική βιομηχανία ξεπερνώντας, σε πολλούς δείκτες όπως φαίνεται, ακόμα και την χρόνια ορόσημο στον τουρισμό το 2019».

Όπως είπε, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο φέτος, διαμορφώθηκαν στα 6,17 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα, είχαν διαμορφωθεί σε 4,98 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2019 ήταν 5,41 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15% ή 760 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από το 2019, σημείωσε η υφυπουργός Τουρισμού και συνέχισε: Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων-ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 22,9%. Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι καλύτεροι μήνες από τον Ιούνιο, και με δεδομένο ότι κατά την περίοδο του τρίτου τριμήνου σημειώνεται σχεδόν το 65% των τουριστικών εισπράξεων της χώρας, ανάλογες επιδόσεις, κατά την περίοδο αυτή, θα εκτινάξουν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις πάνω από τα επίπεδα των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 18,17 δισ. ευρώ το 2019, (που αποτελεί) μέχρι στιγμής ρεκόρ, παρατήρησε η κ. Ράπτη.

Αναφερόμενη στον στόχο του υπουργείου Τουρισμού για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είπε ότι «αν κρίνουμε από τη μέση πληρότητα του Σεπτεμβρίου, που αγγίζει το 70%, αλλά και του Οκτωβρίου, που επίσης δείχνει επίσης ότι θα πάει καλά, φαίνεται να τον πετυχαίνουμε (το στόχο)».

Τόνισε μάλιστα ότι «στο υπουργείο Τουρισμού έχουμε πλέον το βλέμμα στραμμένο με αισιοδοξία στην επόμενη χρονιά, γνωρίζοντας ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ήδη ξεκινήσει να κλείνουν συμβόλαια με διεθνείς οργανωτές ταξιδιών».

Σημειώνεται ότι υπέρ της κύρωσης του ανωτέρω νομοσχεδίου τάχθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ «όχι» ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδων ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ