«Γκάζι» στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμότητες με επικουρικές και εφάπαξ

Φωτογραφία: INTIMENEWS / Φωτογραφία: INTIMENEWS

Να καθαρίσουν το τοπίο ει δυνατόν πριν από την Πρωτοχρονιά, θέλουν στον ΕΦΚΑ, αναφορικά με τους εκκρεμείς φακέλους για εφάπαξ και επικουρικές, που υπολογίζονται σε περίπου 60.000.

Ξεκινώντας από τα εφάπαξ, αυτήν τη στιγμή είναι στο... περίμενε περίπου 4.500 φάκελοι πρώην υπαλλήλων του Δημοσίου και άλλοι 5.500 φάκελοι εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και τα χρωστούμενα υπολογίζονται σε 80 εκατ. Ευρώ. Αν και οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί, αυτό το stock θα εκκαθαριστεί οριακά ως το τέλος της χρονιάς, ενώ το πιο ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει ότι θα χρειαστούν και κάποιες εβδομάδες του επόμενου έτους.

Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς εκκαθαρίστηκαν 31.178 αιτήσεις εφάπαξ και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους πάνω από 562 εκατ ευρώ. Από αυτά, πάνω από τα 309 εκατ ευρώ αφορούν σε υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου. Φέτος, με τη συμπλήρωση του 7μήνου, είχαν υποβληθεί άλλες 23.386 αιτήσεις. Όπως τονίζουν από τον ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι από την 1η Οκτωβρίου οι αιτήσεις εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και χωρίς δικαιολογητικά, το όφελος θα είναι διπλό: και οι δικαιούχοι δεν θα ταλαιπωρούνται και οι διαδικασίες εκκαθάρισης θα “τρέχουν” πιο γρήγορα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, καθώς οι τεχνοκράτες της Κομισιόν γκρινιάζουν για τις έως τώρα καθυστερήσεις. “Ως συνέπεια της ταχύτερης διεκπεραίωσης των αιτημάτων κύριας σύνταξης, το απόθεμα των καθυστερούμενων εφάπαξ συντάξεων έχει αυξηθεί σημαντικά, από 11 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2022 σε 227 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2023. Οι Αρχές έχουν ενημερώσει το σχέδιο εκκαθάρισης, συμπεριλαμβανομένου χρονοδιαγράμματος και ενέργειες για την υποστήριξη της εκκαθάρισης των εφάπαξ συντάξεων για την ουσιαστική εκκαθάρισή τους έως τον Σεπτέμβριο του 2023” ανέφερε η τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης και μένει να διαπιστωθεί αν στην επικείμενη νέα αξιολόγηση θα ικανοποιηθούν από το έως τώρα ξεκαθάρισμα.

Το δεύτερο στοίχημα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας είναι να “τρέξουν” τις επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν. Αν και η κατάσταση είναι σαφώς λιγότερο πιεστική, από το χάος των επί έτη εκκρεμών κύριων συντάξεων που σχεδόν μηδενίστηκαν, δεν παύει να ενοχλεί ότι περίπου 50.000 επικουρικές είναι στο “περίμενε”. “Τουλάχιστον οι μισές από αυτές θα “φύγουν” μόλις έρθει η ειδική διάταξη στη Βουλή”, τονίζει αρμόδια πηγή, επισημαίνοντας ότι στο μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται, θα προβλεφθούν διαδικασίες fast track, με ειδικό λογισμικό.

Πέρα από τις διαδικασίες- εξπρές για την εκκαθάριση και αυτών των εκκρεμοτήτων, που έχουν υψηλό δείκτη δυσκολίας, θα προβλεφθεί και προκαταβολή 60 ευρώ στους δικαιούχους. Με την εκκαθάριση του φακέλου θα γίνεται και ο τελικός υπολογισμός.

Αντιθέτως, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, όσον αφορά στις περίπου 32.000 εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων. “Πρόκειται για τρομερά δύσκολες περιπτώσεις” επισημαίνει η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι πέρα από τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, υπάρχουν φάκελοι με απώλειες ενσήμων, φάκελοι με συντάξεις εξωτερικού κ.λ.π. Η εκτίμηση είναι ότι στην καλλίτερη περίπτωση, οι υπηρεσίες θα μπορέσουν να εκκαθαρίσουν μετά κόπων και βασάνων περί τις 10.000 περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ