Στα όρια του 4% ο φετινός πληθωρισμός -Βελτιωμένες οι προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ

Eurokinissi

Τουλάχιστον μισή μονάδα κάτω από τις προβλέψεις του περασμένου Απριλίου, υπολογίζεται ότι θα είναι ο φετινός πληθωρισμός, ωστόσο η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω των αντίστοιχων προβλέψεων της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη, δείχνει ότι όλα παραμένουν ρευστά.

Με την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας τον περασμένο Απρίλιο, το ΥΠΕΘΟ είχε βάλει τον πήχη του φετινού πληθωρισμού στο 4,5%, καθώς οι επίμονες κι έντονες πληθωριστικές πιέσεις έδειχναν ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τις ανατιμήσεις. Πλέον, μετά και τα τελευταία στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ- Eurostat, για το δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης θα διαμορφωθεί γύρω στο 4%, ίσως λίγο χαμηλότερα.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αναθεώρηση είναι δύο: 1) η ραγδαία υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα και 2) η αποκλιμάκωση των αυξήσεων στα τρόφιμα, οι οποίες παραμένουν πολύ υψηλότερες του γενικού δείκτη, αλλά φαίνεται να αποκλιμακώνονται.

Ειδικά όσον αφορά στις αυξήσεις στα τρόφιμα, υπάρχουν στοιχεία που κατά τις υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ ενισχύουν την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται από εδώ και πέρα. Κατ' αρχάς, οι διεθνείς τιμές είναι, πλέον, 24% χαμηλότερες από τα επίπεδα- ρεκόρ του Μαρτίου του 2022 και με εξαίρεση τη ζάχαρη και το ρύζι, υποχωρούν. Στα σιτηρά, για παράδειγμα, αν και υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με τις εξαγωγές από την Ουκρανία, οι τιμές βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Σημαντικές είναι, επίσης, οι μειώσεις στις τιμές των κρεάτων και των γαλακτοκομικών, παρά το ότι δεν έχουν πιάσει ακόμα τα προ κρίσης επίπεδα.

Από την άλλη ουδείς μπορεί να παραβλέψει την ελληνική πραγματικότητα. Οι καταστροφές που προκάλεσαν στον πρωτογενή τομέα οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, δεν έχουν “φτάσει” ακόμα στους καταναλωτές, παρά μόνο ως προσδοκία ανατιμήσεων. Κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν έχουμε δει ακόμα στους πάγκους των λαϊκών αγορών αλλά και στα ράφια των super markets τις όποιες συνέπειες. Στο “φρενάρισμα” των ανατιμήσεων στα νωπά κηπευτικά αποσκοπεί, άλλωστε, η απόφαση του ΥΠΑΝ να ζητήσει από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής να “ανεβάζουν” στο e-katanalotis, τις τιμές φρούτων και κηπευτικών.

Πέρα από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι οι τιμές συνεχίζουν να επιβαρύνονται από τα υψηλά κόστη λιπασμάτων, σπόρων, φαρμάκων, έστω κι αν αυτά είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου 12μήνου. Οι τιμές χονδρικής- ακόμα και με τριψήφιες αυξήσεις- ενισχύουν αυτήν την εικόνα και είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί το “ράλι” του πετρελαίου, θα συμπαρασύρει και το κόστος παραγωγής.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο κόστος Ενέργειας, κυρίως την τιμή του πετρελαίου. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια το έχουν “σπρώξει” γύρω στα 95 δολάρια, δηλαδή περίπου 11% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, ενώ όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι οι τάσεις είναι ανοδικές, προς τα 100 δολάρια. Έχουν λάβει υπόψιν στο ΥΠΕΘΟ αυτήν την εκτίμηση ή κινούνται πάνω στη “γραμμή” της ΕΚΤ;

Στην προ ημερών επικαιροποίηση των μακροοικονομικών της παραδοχών, η ΕΚΤ αναθεώρησε εκ νέου τις προβλέψεις για το πετρέλαιο, ωστόσο και αυτήν τη φορά μοιάζει να απέχει από την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, η καμπύλη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί του πετρελαίου μετατοπίστηκε προς τα πάνω, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου 2023 (κατά 5,9% για το 2023, 12,6% για το 2024 και 10,6% για το 2025), αλλά σύμφωνα με την ΕΚΤ η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί πάλι, βάσει των υποθέσεων, από 82,7 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι το 2023 σε 77,9 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι το 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ