Θεοχάρης: Προϋπολογισμός σταθερότητας και δικαιοσύνης

NEWSROOM
Θεοχάρης: Προϋπολογισμός σταθερότητας και δικαιοσύνης
Ο Χ. Θεοχάρης / Eurokinissi

«Προϋπολογισμό της σταθερότητας και της δικαιοσύνης», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, ο κ. Θεοχάρης απέρριψε το αίτημα της για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και αντέτεινε ότι «σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές στατιστικές, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως στην Κύπρο και στην Ισπανία οι οποίες τον έχουν μειώσει».

«Η χώρα μας έχει τον τέταρτο καλύτερο πληθωρισμό και τον έχουμε συστηματικά. Σχεδόν έναν χρόνο είμαστε σε αυτές τις θέσεις σε όλη την ΕΕ. Παράδειγμα ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν λειτουργεί και δεν φτάνει στον τελικό καταναλωτή είναι η Κύπρος και η Ισπανία οι οποίες μείωσαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και έχουν πληθωρισμό τροφίμων 10,34% ενώ στην Ελλάδα είναι 9,44%, χωρίς μειωμένο ΦΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε επίσης «μεγάλο παραμύθι» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι, τα αυξημένα έσοδα του κράτους προέρχονται κυρίως, από τους έμμεσους φόρους.

«Τα αυξημένα έσοδα του 2023 είναι κυρίως από τους άμεσους φόρους. Για πρώτη φορά έχουμε επιπλέον έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Έχουμε 7,1 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα, που είναι ιστορικό ρεκόρ στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τα 2,4 δισ. ευρώ είναι από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Η αύξηση των εσόδων από φορολογία το 2024 προϋπολογίζεται να είναι 2,6% έναντι αύξησης του ΑΕΠ 3%. 'Αρα αποδεικνύεται ότι τα έσοδα δεν έρχονται από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και από τους φόρους, αλλά έρχονται από τη μείωση της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται 10,6% το 2024 κατά μέσο όρο. Και φυσικά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής τα οποία αποδίδουν ήδη».

«Είναι ένας προϋπολογισμός δικαιοσύνης γιατί πράγματι αυξάνουν τα έσοδα και πράγματι δίνουμε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ. Γιατί δεν υπάρχει μεταρρύθμιση η οποία δεν χρηματοδοτείται. Όλες οι μεταρρυθμίσεις, στο δημόσιο, στην υγεία, στην παιδεία, χρειάζονται χρηματοδότηση και συνεπώς αύξηση εσόδων, αλλά όχι από την αύξηση της φορολογίας», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Όπως είπε, «στον προηγούμενο υλοποιήθηκε το 50% του προγράμματός της ΝΔ και τώρα, ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει το άλλο 50% καθώς τα περισσότερα μέτρα ενεργοποιούνται το 2024 όπως η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».

«Δεν μπαίνει κανένας νέος φόρος και καμία αύξηση συντελεστών και παρόλα αυτά όλα τα μέτρα και η οικονομία υπεραποδίδουν», σημείωσε.

Ο κ. Θεοχάρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα, τονίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή καθώς ζούμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον με κλιματική και ενεργειακή κρίση, και γεωστρατηγική αβεβαιότητα», ενώ σημείωσε ότι «η χώρα μας πηγαίνει καλύτερα στις αγορές, διότι εκπέμπει αυτή τη σταθερότητα».

«Είναι ένας προϋπολογισμός στήριξης των εισοδημάτων διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον κόσμο όχι μόνο στις έκτακτες καταστάσεις αλλά και μόνιμα, μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Για αυτό έχουμε μέτρα όπως την ασφάλιση, το 10% μείωσης του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το σπίτι τους, είτε την υποχρεωτική ασφάλιση για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, μέτρο το οποίο θα το δούμε σύντομα να έρχεται στη βουλή, και το οποίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και στην οικονομία να αυξήσουν την ανθεκτικότητα τους και τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Για αυτό εξάλλου έχουμε το αυξημένο αποθεματικό από 300 εκατ. ευρώ σε 600 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό ακριβώς για να μπορεί το Γενικό Λογιστήριο να χρηματοδοτεί τα μέτρα αρωγής και στήριξης τα οποία κρίνονται όλο και περισσότερο αναγκαία», επεσήμανε.

«Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις τις οποίες έχουμε υλοποιήσει, έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, μείωσαν την ανεργία, πετύχαμε να είμαστε καλύτεροι σε όλους τους στόχους τους μακροοικονομικούς και για αυτό να έχουμε καλύτερα έσοδα», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ