Ελαιόλαδο: Στα 9 ευρώ η τιμή παραγωγού - Ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Φωτογραφία: Shutterstock

Με τις τιμές του ελαιόλαδου να έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Οι εκτιμήσεις για μειωμένη φετινή παραγωγή προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Συνομιλώντας με ελαιοπαραγωγούς από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και το υπόλοιπο Αττικής, ανέφεραν ότι λόγω μειωμένης προσφοράς πωλούν ακόμα και 9 ευρώ το λίτρο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Σημειώνουν μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις εταιρείες από το εξωτερικό φορτώνουν δύο ή και παραπάνω τόνους με 10-11 ευρώ το λίτρο, ειδικά αν πρόκειται για κατηγορία ποπ (οξύτητα 0,2-0,3%). Οι εισαγωγείς του ελληνικού ελαιόλαδου από το εξωτερικό δεν διστάζουν να πληρώσουν υψηλά ποσά όταν φορτώνουν μεγάλες ποσότητες και μειώνουν τα μεταφορικά τους κόστη, από την στιγμή που υπάρχουν αγορές που το μεταπωλούν σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.

Η παγκόσμια προσφορά ελαιόλαδου αναμένεται να πέσει αρκετά φέτος, με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και χώρες της Βόρειας Αφρικής να πλήττονται περισσότερο.

Η κλιματική αλλαγή και οι παρεπόμενες συνέπειες της- καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές - έχουν επηρεάσει την παραγωγή ελαιόλαδου. Όσο η προσφορά θα μειώνεται, η τιμή του ελαιόλαδου θα αυξάνεται- βασικός νόμος του εμπορίου.

Αρκετοί παραγωγοί εκτιμούν μάλιστα ότι μπορεί σύντομα να δούμε έναν τενεκέ ελαιόλαδου να πωλείται ακόμα και 200 ευρώ, ενώ πέρυσι η μέση τιμή του ήταν στα 80-100 ευρώ.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές βρίσκουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 12-14 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν και ετικέτες που ξεπερνούν τα 15.

Με το ελαιόλαδο να είναι διαχρονικά σημείο αναφοράς της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, οι καταναλωτές που δυσκολεύονται να απορροφήσουν τις τεράστιες αυξήσεις, επιδίδονται σε μεγαλύτερη έρευνα αγοράς ψάχνοντας ολοένα και περισσότερο τις προσφορές, ενώ συχνά αγοράζουν λάδι χαμηλότερης ποιότητας για να μειώσουν το κόστος.

Με τις τιμές να «σκαρφαλώνουν» συνεχώς, οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία έρχονται συχνά πυκνά αντιμέτωποι με κλοπές. Αρκετά ελαιοτριβεία έχουν αρχίσει να τοποθετούν κάμερες και συναγερμό, ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις που ελαιοπαραγωγοί βρίσκουν αρκετά από τα δέντρα τους ραβδισμένα.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με αυξανόμενες τιμές, περιορισμένη παραγωγή και τις κλοπές να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, δεν προκαλεί πλέον καμία εντύπωση που το ελαιόλαδο αποκαλείται «πράσινος χρυσός».

Και σαν να μην έφταναν οι κλοπές καρπού και ελαιόλαδου, επιτήδειοι έχουν αρχίσει να πουλάνε νοθευμένο λάδι που το βαφτίζουν «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», και πέφτουν στην παγίδα τους ανυποψίαστοι καταναλωτές, αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ