fbpx«Πυρετός» για το κόστος θέρμανσης -Πιο φτηνό φέτος το φυσικό αέριο αλλά με σκαμπανεβάσματα | Economistas.gr
Skip to main content

«Πυρετός» για το κόστος θέρμανσης -Πιο φτηνό φέτος το φυσικό αέριο αλλά με σκαμπανεβάσματα

«Πυρετός» για το κόστος θέρμανσης -Πιο φτηνό φέτος το φυσικό αέριο αλλά με σκαμπανεβάσματα
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο χειμώνας έστειλε τα πρώτα, προειδοποιητικά του μηνύματα, στη Βόρεια Ελλάδα τα τζάκια και οι ξυλόσομπες άρχισαν να καίνε, στην υπόλοιπη Ελλάδα έγιναν δοκιμές στα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμοί στα σώματα καλοριφέρ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αντίθεση με πέρσι, όπου Πολιτεία αλλά και εταιρίες πετρελαιοειδών πριμοδοτούσαν την καύση πετρελαίου θέρμανσης λόγω της πανευρωπαϊκής απόφασης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Από τη μια, το πετρέλαιο θέρμανσης, με μάλλον συγκρατημένες παραγγελίες βοηθούντος του καιρού, κινείται γύρω στα 1,35 ευρώ Πανελλαδικά, δηλαδή με τιμή «τσιμπημένη» σε σχέση με πέρσι. Στους ορεινούς νόμους π.χ. στην Ευρυτανία φτάνει στο 1,38 ευρώ, ενώ στα νησιά ξεπερνά ακόμα και το 1,50 ευρώ.

Από την άλλη, το φυσικό αέριο, μετά την περσινή τρέλα, κινείται 60% χαμηλότερα, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια νευρικότητα, με την τιμή του να ανεβοκατεβαίνει γύρω στα 50 ευρώ.

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά για το κόστος θέρμανσης; Με βάση τις τρέχουσες τιμές, μια θερμική κιλοβατώρα κοστίζει γύρω στα 12-13 λεπτά αν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αν χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 7-8 λεπτά. Θα πρέπει, πάντως, να επισημάνουμε ότι αν και η τιμή του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι, παραμένει υπερδιπλάσια από τα προ κρίσης επίπεδα κι αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι προσεκτικά ως προς τις ώρες θέρμανσης και τα επίπεδα του θερμοστάτη.

stigmiotypo_othonis_2023-11-21_085331.jpg

Κοινός παρονομαστής, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο προβληματισμός για ενδεχόμενες διαταραχές στον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης- και όχι μόνο- είτε με πετρέλαιο είτε με LNG

Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο περίπου 5% σε επίπεδα άνω των 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης δήλωσαν ότι κατέλαβαν ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως σημειώνει η Trading Economics, η είδηση προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, δροσερός καιρός αναμένεται να φτάσει στη βορειοδυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση.

Από την άλλη, οι ήπιες θερμοκρασίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο πιέζουν την τιμή του φυσικού αερίου προς τα κάτω. Τα τρέχοντα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία και τη Γαλλία βρίσκονται σχεδόν στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους, ενώ τα αποθέματα της Ιταλίας είναι πάνω από 97% γεμάτα. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 3,3%, επεκτείνοντας τις απώλειες για πέμπτη εβδομάδα, και βρίσκονται σε τροχιά να κλείσουν τον μήνα Νοέμβριο περίπου 1% χαμηλότερα.

stigmiotypo_othonis_2023-11-21_085430.jpg

Αίνιγμα είναι το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα. Ως το τέλος του χρόνου, θα διατηρηθεί το πλαίσιο που ισχύει από τον περσινό Αύγουστο, με τις κρατικές επιδοτήσεις να απορροφούν μέρος των αυξήσεων στη χονδρική. Ακόμα κι έτσι, η διαφορά από τα προ κρίσης επίπεδα δεν είναι αμελητέα. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος τον Οκτώβριο ήταν 111,19 ευρώ, τον Οκτώβριο του 2022 ήταν 232,60 ευρώ, τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 198,32 ευρώ (είχε ξεκινήσει το ράλι του φυσικού αερίου) και το Μάιο του 2021 ήταν μόλις 63,16 ευρώ.

Από την Πρωτοχρονιά τα πράγματα αλλάζουν, καθώς καταργείται το πλαφόν στη χονδρική και ενεργοποιούνται νέα, πολύχρωμα τιμολόγια είτε σταθερά, είτε κυμαινόμενα, είτε δυναμικά για όσους έχουν «έξυπνους» μετρητές. Η κρατική «ασπίδα» θα παραμείνει ενεργή μόνο για τους ευάλωτους.

Πέρα από τα Κοινωνικά Τιμολόγια και το νέο ειδικό τιμολόγιο για πολύτεκνους, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα, η οποία θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ. Υπολογίζεται πως από το μέτρο θα ωφεληθούν 1,2 εκατ. καταναλωτές. Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν, το παραπάνω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα το φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση - Οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα το φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση - Οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές της "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο.
Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα το φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση - Οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης
Η Ευρώπη ξαναπυροβολεί τα πόδια της -Νευρικότητα στην αγορά φυσικού αερίου
Η Ευρώπη ξαναπυροβολεί τα πόδια της -Νευρικότητα στην αγορά φυσικού αερίου
Μια εβδομάδα ήταν αρκετή για να αποδείξει πόσο ρευστή είναι ακόμα η κατάσταση στο πεδίο της Ενέργειας και πόσο βιαστική αποδεικνύεται η Ευρώπη, μαζεύοντας άρον- άρον τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια.  
Η Ευρώπη ξαναπυροβολεί τα πόδια της -Νευρικότητα στην αγορά φυσικού αερίου
Αγωνία για το πετρέλαιο θέρμανσης
Αγωνία για το πετρέλαιο θέρμανσης
Αναζητούνται τρόποι για πιο γρήγορες καταβολές του επιδόματος- Γύρω στα 200 εκ ευρώ το κονδύλι- Πήρε “φωτιά” η βενζίνη και ανέβηκε στο 3ο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης
Αγωνία για το πετρέλαιο θέρμανσης