Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα παρατηρήσει τώρα τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων

NEWSROOM
Κριστίν Λαγκάρντ-Φωτογραφία AP
Κριστίν Λαγκάρντ-Φωτογραφία AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται πλέον σε ένα σημείο που μπορεί να κάνει μια παύση και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά. Με δεδομένη την ποσότητα των πυρομαχικών που έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά τα συστατικά της ζωής μας, όπως είναι οι μισθοί, τα κέρδη, οι δημοσιονομικές εξελίξεις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο τα πυρομαχικά μας επιδρούν στην οικονομική ζωή, για να αποφασίσουμε για πόσο καιρό θα πρέπει να μείνουμε εκεί και ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε –προς τα πάνω ή προς τα κάτω», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε ένα επίπεδο που θα συμβάλει στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% που αποτελεί τον μεγάλο στόχο της.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι σφικτή πολιτική που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 επηρρεάζει την οικονομία. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0.1% το τρίτο τρίμηνο, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι πιθανότητα θα αποφύγει την ύφεση επειδή η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα οδηγήσει σε μια μέτρια ανάκαμψη.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2,9% και αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω επιβράδυνση αυτό τον μήνα. Ωστόσο ο στόχος του 2% δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε εκδήλωση της Bundesbank πριν από λίγες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ