Τζεντιλόνι: Σημαντική πρόοδος προς μία συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας μέχρι το τέλος του έτους

NEWSROOM
Ο Πάολο Τζεντιλόνι
Ο Πάολο Τζεντιλόνι/ Φωτογραφία AP

Αισιόδοξος ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξει συμφωνία στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις χθες, Πέμπτη, το βράδυ, που κράτησαν ως τις 3 το πρωί, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όμως η αποστολή δεν εξετελέσθη ακόμα». Όπως εξήγησε, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και μεγαλύτερων περιθωρίων για επενδύσεις και ανάπτυξη - τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις.

«Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά», αλλά «είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία», πρόσθεσε. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους, κάτι το οποίο θα αποφασίσει η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και επανέλαβε: «είμαι αρκετά σίγουρος ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ