UBS: Bullish για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών 

NEWSROOM
UBS: Bullish για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών 
Φώτο: Shutterstock

Σταθερά προτίμηση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δείχνει η UBS, καθώς διαβλέπει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεών τους, παρά τις ισχυρές επιδόσεις που έχουν σημειώσει το 2023. Παράλληλα, μετά την επανάκτηση και επίσημα της Ελλάδας της επενδυτικής βαθμίδας, η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι η ζήτηση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους χρέους θα εκτοξευθεί, καθώς πλέον θα βρεθούν στα ραντάρ των επενδυτών που παρακολουθούν τους δείκτες με χρεόγραφα που έχουν εξασφαλίσει το investment grade.

«Ενώ τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζονται τώρα ως πιο δίκαια τιμολογημένα σε σχέση με τη νέα πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, παραμένουμε bullish για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα», αναφέρει. Η συμπερίληψη του ελληνικού χρέους στους δείκτες ομολόγων που έχουν μόνο επενδυτική διαβάθμιση, αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση από τους επενδυτές που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο καταγράφει ράλι από τα μέσα Οκτωβρίου καθώς η απόδοσή του έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο από 100 μονάδες, μετά τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους S&P και Fitch Ratings, αναφέρουν ο αναλυτής της UBS.

Με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους δύο προαναφερόμενους οίκους, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να συμπεριληφθούν στον δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index και δείκτες που επίσης απαρτίζονται μόνο από ομόλογα που έχουν επενδυτική διαβάθμιση. Αυτό από μόνο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ούτως ώστε οι ξένοι επενδυτές να επιστρέψουν στα ελληνικά ομόλογα.

Η ελβετική τράπεζα υπολογίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα αναλογούν στο 1% της στάθμισης του δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, όταν ενταχθούν σε αυτόν από τον προσεχή Ιανουάριο όπως εκτιμάται.

Για φέτος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 1% του ΑΕΠ, ενώ το 2024 και το 2025 προβλέπουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,1% και 2,5% αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ