Πλησιάζει τα 10 ευρώ η τιμή παραγωγού ελαιόλαδου - Ακαρπία και έλλειψη χεριών τα κύρια προβλήματα

Φωτο: Shutterstock

Τα 10 ευρώ το λίτρο πλησιάζει η τιμή παραγωγού ελαιόλαδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Στην Μεσσηνία αρκετά ελαιοτριβεία αγοράζουν στα 9,5 ευρώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι τιμές έχουν πάρει τον ανήφορο.

Μιλώντας με παραγωγούς, μας εξήγησαν ότι οι βασικότερος λόγος αύξησης των τιμών είναι η ακαρπία.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αφού χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Τυνησία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Η κλιματική αλλαγή και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα επηρέασαν τον «υγρό χρυσό», σε βαθμό που η παραγωγή του φέτος παγκοσμίως, αναμένεται να πέσει στο ήμισυ.

Ένα επιπλέον πρόβλημα, όπως τονίζουν οι παραγωγοί είναι η έλλειψη εργατικών χεριών που έχουν εκτοξεύσει τα μεροκάματα. Πλέον, πολύ δύσκολα θα πληρώσει κάποιος παραγωγός κάτω από 60 ευρώ το μεροκάματο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ημερομίσθια είναι ακόμη υψηλότερα.

Μέσα σε όλα αυτά, οι κλοπές ελιών και ελαιόλαδου έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Επιπλέον, η νοθεία καλά κρατεί, αφού αρκετοί κερδοσκόποι αναμειγνύουν το ελαιόλαδο με αμφιβόλου ποιότητας έλαια και χρωστικές ουσίες, πουλώντας το ως εξαιρετικά παρθένο.

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε τιμές που κυμαίνονται από τα 11-14 ευρώ το λίτρο, ενώ δεν λείπουν και οι προσφορές όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν σε τιμές οριακά κάτω από τα 10 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ