Eurostat: Στο 3,7% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα - Στο 2,9% στην Ευρωζώνη

NEWSROOM
Αγορές στο Σούπερ Μάρκετ
Αγορές στο Σούπερ Μάρκετ/ Φωτογραφία Eurokinissi

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα ανέβηκαν στο 3,7% εν συγκρίσει με τον Δεκέμβριο του 2022, από 2,8% τον Νοέμβριο. Συγκρινόμενες με τον Νοέμβριο του 2023, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1%.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός και στο σύνολο των 20 χωρών που μοιράζονται τα ευρώ. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέβει στο 2,9% τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον Νοέμβριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να καταγράψουν και τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή (6,1%, σε σύγκριση με 6,9% τον Νοέμβριο) και ακολούθησαν οι υπηρεσίες με 4% όσο και τον Νοέμβριο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 2,5% από 2,9% ένα μήνα νωρίτερα). Στον αντίποδα και τον Δεκέμβριο οι τιμές της ενέργειας κινήθηκαν πτωτικά, καταγράφοντας πτώση -6,7%, από -11,5% τον Νοέμβριο.

Στις επιμέρους χώρες, ο βραδύτερος ρυθμός σημειώθηκε σε Βέλγιο και Ιταλία (0,5%) και στη Λετονία (0,9%). Αντιθέτως τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Σλοβακία, Αυστρία και Κροατία (6,6%, 5,7% και 5,4% αντίστοιχα).

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού ήταν κάτι που είχε αναμενόταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε δηλώσει η επικεφαλής της στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην ίδια συνέντευξη η Κριστίν Λαγκάρντ είχε τονίσει ότι το δ.σ. της ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς θεωρεί ότι στο επίπεδο που βρίσκονται (4% το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων) επί του παρόντος λειτουργούν καταλυτικά στο πλαίσιο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι με τον πληθωρισμό να παίρνει πάλι την ανιούσα, πότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα προβούν στην πρώτη μείωση των επιτοκίων. Οι χρηματαγορές τοποθετούνται ότι αυτή θα έρθει κάπου μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2024, πιθανόν προς το τέλος του.

ΣΧΕΤΙΚΑ