ΤτΕ: Υποχώρησε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, αμετάβλητη στα επιχειρηματικά

NEWSROOM
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα / Φωτογραφία: Shutterstock

Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του ύψους των επιτοκίων και της λήξης επιχορηγούμενων από το Δημόσιο στεγαστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, ενώ για καταναλωτικά παρέμεινε αμετάβλητη. Επίσης τα κριτήρια χορήγησης και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά δάνεια, τα κριτήρια χορήγησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023. Αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια.

Αναλυτικά η έρευνα της ΤτΕ αναφέρει:

Δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2024.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2023, αν και παρατηρήθηκαν κάποιες πιέσεις από τον ανταγωνισμό για σχετική χαλάρωση των όρων χορήγησης στα συνήθη δάνεια. 

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμεινε αμετάβλητη. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι, αν και το περιθώριο των τραπεζών για τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.

Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του ύψους των επιτοκίων και της λήξης επιχορηγούμενων από το Δημόσιο στεγαστικών προγραμμάτων. Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη. Για το α’ τρίμηνο του 2024, η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2024. 

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, η αναλογία των αιτήσεων τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ