50 δισ. ευρώ το «κέρδος» της επενδυτικής βαθμίδας!

Shutterstock: rawf8

«Πάρτι» στην πρώτη έκδοση της χρονιάς από real money investors που διαχειρίζονται 7 τρισ. δολάρια.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ένα από τα κλισέ, που αντανακλούσε βέβαια την πραγματικότητα, ήταν ότι η αγορά προεξοφλούσε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και γι’ αυτό στις εκδόσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας επικρατούσε κοσμοσυρροή επενδυτών.  

Η πραγματικότητα εξέπληξε ευχάριστα ακόμα κι αυτούς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι... καπνό φουμάρουν όσοι συνωστίζονται στις ελληνικές εκδόσεις.

Πέρσι, τέτοια εποχή (17 Ιανουαρίου), ο ΟΔΔΗΧ έβγαινε με το ίδιο deal, δηλαδή ένα 10ετές ομόλογο, με σχεδόν ίδιες συνθήκες στις αγορές, ενώ και το profile του ελληνικού Χρέους είχε τα ίδια χαρακτηριστικά: 20ετής μεσοσταθμική διάρκεια, fixαρισμένο επιτόκιο και κουπόνι γύρω στο 1,5% λόγω hedging. Κι όμως. Υπάρχει μια «μικρή» λεπτομέρεια, που έκανε τη μεγάλη διαφορά, όσον αφορά στη χθεσινή έκδοση.

Το 10ετές του περσινού Ιανουαρίου «έκλεισε» με mid swap 1,65 μονάδες, ενώ η χθεσινή έκδοση «έκλεισε» με mid swap 0,80 μονάδες! Πρόκειται για τη μικρότερη σχετική διαφορά, όπως και τη μικρότερη «ψαλίδα» από το γερμανικό 10ετές (1,19 μονάδες), που καταγράφεται σε έκδοση ελληνικού 10ετους ομολόγου μετά το 2010.

Τι έκανε τη διαφορά; Μα φυσικά η επενδυτική βαθμίδα. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά, αυτό ακριβώς είναι το όφελος στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά το χάος του 2010. Όσο για εκείνους που ψάχνονται ακόμα για το... πρακτικόν του θέματος, μια αναγωγή αυτού του οφέλους σε βάθος 20ετίας (τόση είναι η μεσοσταθμική διάρκεια του ελληνικού Χρέους), δίνει γύρω στα 50 δισ ευρώ!

Πέρα από την... αριθμητική της χθεσινής έκδοσης, η οποία αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανθρωπογεωγραφία όσων έκαναν δυνατή την επίτευξη ενός ακόμα ρεκόρ: τα 35 και πλέον δισ ευρώ των χθεσινών προσφορών, ξεπέρασαν το ρεκόρ των 30 δισ ευρώ που είχε καταγραφεί στο 10ετές του Ιουνίου του 2021. Αυτό που έφερε, όμως, περισσότερα χαμόγελα είναι η παρουσία νέων «παικτών».

Εδώ και περίπου 12 μήνες λέγονταν και γράφονταν πολλά για τα επενδυτικά κεφάλαια- κυρίως στις ΗΠΑ- που διαχειρίζονται στοιχεία ενεργητικού 28 τρισ δολαρίων, τα οποία λόγω καταστατικών προβλέψεων απαγορεύεται να τοποθετούνται σε ομόλογα εκτός επενδυτικής βαθμίδας. «Τους περιμέναμε και ήρθαν» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αποκαλύπτοντας ότι στη χθεσινή έκδοση εμφανίστηκαν νέοι «παίκτες», που διαχειρίζονται 6-7 τρισ δολάρια έκαστος και έκαναν «χτυπήματα» άνω των 500 εκ ευρώ.

Στην πραγματικότητα, οι παλιοί γνωστοί των ελληνικών εκδόσεων έκαναν «χώρο» για τους νέους, που πρόσθεσαν πάνω από 1 δισ ευρώ στην έκδοση και στην πραγματικότητα πίεσαν τον ΟΔΔΗΧ να αντλήσει τελικά 4 δισ ευρώ (θα μπορούσε και 4,5 δισ ευρώ) αντί των 3-3,5 δισ ευρώ που στόχευε αρχικά.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΟΔΔΗΧ, το 87% της συναλλαγής κατανέμεται σε διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο/Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ιβηρική. Το μερίδιο που κατέληξε σε διαχειριστές κεφαλαίων υπολογίζεται στο 60%, ενώ οι τράπεζες απορρόφησαν περίπου 30% της έκδοσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ