ΚΕΠΕ: Με ρυθμό 2,2% εκτιμάει ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία το 2023 και το 2024

NEWSROOM
Η διασταύρωση Ανδριανού και Κυδαθηναίων στην Πλάκα/Φωτογραφία: Shutterstock
Η διασταύρωση Ανδριανού και Κυδαθηναίων στην Πλάκα/Φωτογραφία: Shutterstock

Όπως το έτος 2023, έτσι και το έτος 2024 οι οικονομίες της Ε.Ε. βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας εκτιμάται στο 2,2% για το έτος 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε σήμερα τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων και, επιπλέον, σημειώνει ότι, στο ίδιο επίπεδο του 2,2% προβλέπεται να διαμορφωθεί και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας για το έτος 2024. Η εκτίμηση αυτή, όπως αναφέρεται, υποδηλώνει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ακόμη σημειώνεται πως «με βάση τις ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα συγκυρία, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. Όπως το έτος 2023, έτσι και το έτος 2024 οι οικονομίες της Ε.Ε. βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενώ παράλληλα σοβαροί εμφανίζονται και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική κρίση. Από την άλλη πλευρά, αξιόλογες εμφανίζονται στην παρούσα φάση και οι δυνατότητες της χώρας να επιτύχει μία περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ, μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ε.Ε., τη συνεχόμενα θετική προοπτική βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ