Βορίδης: Οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και θα συνεχίσει να το κάνει

NEWSROOM
Βορίδης: Οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και θα συνεχίσει να το κάνει
Μάκης Βορίδης-Eurokinissi

«Μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα».

«Οι αγρότες μας ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από διαδοχικά πράγματα με τα οποία τους έχει στηρίξει και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας για το αγροτικό ζήτημα και τη συνάντηση πρωθυπουργού και εκπροσώπων των αγροτών την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέσθηκε εν πρώτοις το επιχείρημα ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενεμένα», όπως επίσης ότι τα 83 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο «δεν ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό». Όμως, συνέχισε, πάνω σε αυτό το τελευταίο «ενδεχομένως μπορούν να γίνουν πράγματα, ώστε να διευκολύνουμε το ταμειακό κομμάτι. Δηλαδή να μην περιμένουν να τα πάρουν στο τέλος του χρόνου».

Συμπερασματικώς, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1, «μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο θέμα του κόστους ενέργειας».

Και προχώρησε με μια γενική πολιτική τοποθέτηση ότι «οι αγρότες μας ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από διαδοχικά πράγματα με τα οποία τους έχει στηρίξει και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε. Το ξέρουν αυτό». Επί παραδείγματι, υπενθύμισε, έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια από το 13% στο 6%, πριν τις κινητοποιήσεις.

Επεκτεινόμενος στα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι ανοίγει μια συζήτηση και, μάλιστα, «άκουσα τον κ. Κασσελάκη να την στηρίζει και να λέει και αυτός ότι πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολύ θετικό».

Παρατήρηση την οποίαν αξιοποίησε εν συνεχεία επισημαίνοντας ότι «στην Κοινή Αγροτική Πολιτική το ποσό που έρχεται στην Ελλάδα είναι περίπου το ίδιο. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η κατανομή του σε σχέση με τη βασική ενίσχυση και τα λεγόμενα περιβαλλοντικά μέτρα και τα οικολογικά σχήματα. Να είμαστε συντονισμένες οι πολιτικές δυνάμεις» ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας και έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης λέγοντας:

«Ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτή η κατανομή είναι γιατί οι Πράσινοι Οικολόγοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές πίεζαν να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη και επιθετικότερη περιβαλλοντική προσαρμογή […] Έρχονταν οι κυβερνήσεις και ζητούσαν πιο αργό ρυθμό, αλλά ήταν πάρα πολύ επιθετικά τα κόμματα τότε». Και, εν κατακλείδι, «να συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα να έχουμε όλοι μαζί μια στρατηγική στόχευση, θα χαρώ πολύ που ο κ. Κασσελάκης θα αναθεωρήσει τη στάση αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ