Αγρότες: Συσκέψεις στα μπλόκα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - Κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια

NEWSROOM
Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας στη Λάρισα απο αγρότες. Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024. (EUROKINISSI)
Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας στη Λάρισα απο αγρότες. Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024. (EUROKINISSI)

Η κρίσιμη πανελλαδική συνεδρίαση των αγροτών θα γίνει αύριο Πέμπτη στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Με τις μηχανές αναμμένες στα τρακτέρ βρίσκονται οι αγρότες και περιμένουν να πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους μετά και τα νέα μέτρα στήριξης που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντησή τους.

Από τη μία πλευρά οι αγρότες δείχνουν πως θα κλιμακώσουν τη στάση τους και από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια, τονίζοντας τη σημασία των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Η κρίσιμη πανελλαδική συνεδρίαση των αγροτών θα γίνει αύριο Πέμπτη στον Παλαμά της Καρδίτσας με εκπροσώπους από όλα τα μπλόκα και εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σήμερα στις 5 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, όπου θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση από τα μέλη της επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του πάντως, χθες, το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

«Όλα ανοιχτά, θα δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα κλιμάκωσης»

«Χθες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν δόθηκαν λύσεις», δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της 15μελούς επιτροπής των αγροτών στη Θεσσαλία κ. Τζέλλας και πρόσθεσε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθοδο στην Αθήνα και κλείσιμο των Εθνικών Οδών.

«Νομίζω ότι όποιος διαβάσει τα αιτήματα που καταθέσαμε και τις απαντήσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί να βγάλει κάτι θετικό, πέρα από το ρεύμα, το οποίο δεν ισχύει για όλους τους αγρότες», είπε αρχικά.

«Η συνάντηση δεν γίνεται για να μας πουν "έχετε δίκιο", γίνεται για να δοθούν λύσεις. Χθες όμως δεν δόθηκαν λύσεις που θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα. Δεν χρειάζεται να ξαναδούμε τον πρωθυπουργό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δοθούν λύσεις, και μπορούν να δοθούν λύσεις αν εμείς ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση», τόνισε.

«Όλα είναι ανοιχτά, εμείς αύριο θα καλέσουμε εκπροσώπους από όλα τα μπλόκα στη χώρα για να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας. Δεν σταματάμε», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ. Τζέλλας.

Αγρότες από το μπλόκο Μαλγάρων: Μείναμε δυσαρεστημένοι

Τη δυσαρέσκεια των αγροτών για τις προτάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη χθεσινή συνάντησή τους εξέφρασε ο εκπρόσωπος των μπλόκων Μαλγάρων.

«Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό μείναμε πολύ δυσαρεστημένοι, γιατί ακούγαμε συνέχεια ότι θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού, αλλά αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο. Μας έριξε μια κλωτσιά και πήγαμε στα Τάρταρα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ρούζιος.

«Θα κλείσουμε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, κανονικά. Αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε. Σήμερα τα περισσότερα μπλόκα 11-12 η ώρα θα κάνουν συνέλευση και θα αποφασίσουν κι αυτοί τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για κάθοδο στην Αθήνα, ο κ. Ρούζιος απάντησε: «Θα γίνει σίγουρα. Σήμερα θα αποφασίσουμε όλοι μαζί και θα βγάλουμε ένα πόρισμα. Δεν είναι σίγουρο το πότε».

«Δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που κατέστη σαφές αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης είναι ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των μπλόκων και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν επισήμως είναι οριστικά και δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. Ούτε προβλέπεται νέα συνάντηση για τα συγκεκριμένα θέματα. «Αυτό το εξήγησε αναλυτικά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί», σημειώνει στέλεχος που συμμετείχε στη συζήτηση και τονίζει ότι «εξαντλήσαμε τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού και όποιων άλλων διαθέσιμων πόρων».

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου

Αυτό τόνισε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3. «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλον κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.

Κελέτσης: Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των παροχών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει ξεκάθαρο ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα, είναι στενά» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για διάλογο.

«Από εδώ και πέρα πλέον οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση, και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους» προσέθεσε.

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών

Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε τρεις επισημάνσεις για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες. Όπως είπε αρχικά, «έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος με ουσία και επιχειρήματα». Δεύτερον, «τους κατέθεσε μια πρόταση συνολική που δεν έχει τη λογική του μαξιμαλισμού και του "να πάρουμε λεφτά", αλλά είναι η πιο ουσιαστική και δίκαιη πρόταση για το ρεύμα» και, τρίτον, «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Κατάλαβαν ότι σε επίπεδα φορολόγησης η κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα δυνατά επιτρεπόμενα όρια τον ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα. Δεν επιτρέπεται να πάμε κάτω από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των αγροτών κι αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέα μπλόκα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών. «Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε πει όμως ότι η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον. Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο» σημείωσε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ