Έλεγχοι παντού - Ποιες υποθέσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου

Η διασταύρωση Ανδριανού και Κυδαθηναίων στην Πλάκα/Φωτογραφία: Shutterstock

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να διενεργηθούν κατ’ ελάχιστον 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι.

Με βάση τα νέα δεδομένα, αναπροσαρμόζεται το φετινό πλάνο των φορολογικών ελέγχων και γίνεται ακόμα πιο απαιτητικό, βάζοντας στο στόχαστρο τα μεγάλα «ψάρια», υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, υποθέσεις που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των οικονομικών εισαγγελέων, υποθέσεις που «τρέχουν» παράλληλα ευρωπαϊκές ελεγκτικές Αρχές.

Στα υπόψιν τέθηκαν όλες οι υποθέσεις που βρίσκονταν στο Elenxis στην αρχή του χρόνου, οι εκκρεμείς φάκελοι των ΥΕΔΔΕ, η ανάγκη προτεραιοποίησης υποθέσεων με βάση νέες πληροφορίες και φυσικά ο διαθέσιμος αριθμός ελεγκτών.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να διενεργηθούν κατ’ ελάχιστον 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό 75% αυτών των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Εκτός από τους παραπάνω ελέγχους, θα πρέπει να «τρέξουν» και άλλοι 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Πρακτικά μιλάμε για ελέγχους που αφορούν στην έκδοση αποδείξεων και διενεργούνται κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς και δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η ΑΑΔΕ προγραμμάτισε 2.500 ελέγχους αποκλειστικά και μόνο για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Για όσους δεν το θυμούνται, πέρα από το απαγορευτικό στις αγοραπωλησίες με μετρητά, προς διερεύνηση είναι υποθέσεις γονικών παροχών αξίας ως 800.000 ευρώ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, όπου το ζητούμενο είναι αφενός αν όντως αγοράστηκαν κύριες κατοικίες, αφετέρου η προέλευση των χρημάτων.

Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, πλην των ΥΕΔΔΕ, εφόσον από τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων μη προτεραιοποιημένων, υποχρεούνται, το αργότερο εντός 15 ημερών από την ανάρτηση των προτεραιοποιημένων υποθέσεων της υπηρεσίας τους, να εισάγουν την προκρινόμενη υπόθεση σε αντικατάσταση της προτεραιοποιημένης, σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά της, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται. Οι υποθέσεις αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν, όμως, το 3% των προτεραιοποιημένων υποθέσεων.

Υποθέσεις υψηλού κινδύνου  

Όπως κάθε χρόνο, υπάρχουν και οι υποθέσεις υψηλής επικινδυνότητας, που ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Ενδεικτικά:

α) Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

β) Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος  

γ) Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.

δ) Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο. 

ε) Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.

στ) Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

ζ) Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.

η) Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ., ΕΛ.ΚΕ. και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

θ) Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα

ι) Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.

Υψηλής επικινδυνότητας θεωρούνται και οι υποθέσεις που θα «χτενίσουν» οι Ράμπο των ΥΕΔΔΕ

  • τουλάχιστον 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων
  • τουλάχιστον 105 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων  
  • τουλάχιστον 155 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν 
  • τουλάχιστον 155 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών. 
ΣΧΕΤΙΚΑ