Πιτσιλής: Στόχος οι πολίτες να μην έρχονται στις ΔΟΥ - Ενιαίες υπηρεσίες σε όλη τη φορολογική διοίκηση

Ο Γιώργος Πιτσιλής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία Eurokinissi

Ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα, ο Γιώργος Πιτσιλής επικεντρώθηκε σε τρία σημεία.

Οι φορολογικές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν ενιαία με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως σημείωσε θέλουμε να έρχονται στην Εφορία μόνο εκείνοι που δεν μπορούν να εξηπυρερηθούν είτε ηλεκτρονικά ή διότι δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα.

Όπως τόνισε μέχρι σήμερα η εφαρμογή My AADE έχει 300.000 downloads, ενώ όπως ανέφερε 100.000 downloads έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, όπως είπε, σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας το οργανωτικό μοντέλο των προηγούμενων ετών και να εφαρμόσουμε ένα σύγχρονο. «Οι ΔΟΥ πρέπει να λειτουργούν ενιαία, η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί σε κομμάτια, δηλαδή άλλες υπηρεσίες να προσφέρονται στη Λάρισα και άλλες στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνέχεια και ερωτηθείς για τις καινοτομίες που έχει εισάγει η ΑΑΔΕ όπως το MyDATA, παραδέχθηκε ότι έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία καταγραφής των παραστατικών τόσο την ΑΑΔΕ όσο και τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα όπως είπε από την εφαρμογή του MyDATA τα καταγρεγραμμένα παραστατικά ανέρχονται στα 2,5 δις, και οι συναλλαγές στα 3,5 Τρις.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσυμπλήρωση του ΦΠΑ, καθώς όπως ανέφερε μέχρι τον Δεκέμβριο το ποσοστό ανερχόταν στο 60% και με μια κίνηση έχει ανέλθει στο 80%.

«Υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης και κατανόησης από πλευράς επιχειρήσεων. Ο φόρος είναι κάτι που φτιάχνεται κάθε ημέρα, δεν πρέπει να περιμένουν οι επιχειρήσεις να φθάσει το τέλος του μήνα ή του τριμήνου για να κάνουν την εκκαθάριση του ΦΠΑ.

Η μεγάλη εικόνα

Σε ερώτηση ποια είναι η μεγάλη εικόνα επί του παρόντος στην ΑΑΔΕ, ο Γιώργος Πιτσιλής είπε:

«Το πρώτο τμήμα είναι το MyDATA, το δεύτερο η διασύνδεση των POS και των ταμειακών.

Το τρίτο το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόφαση που υπογράφηκε η απόφαση για σφράγιση των πρατηρίων που πωλούν λαθραία καύσιμα.

«Το σημαντικό είναι ότι πλέον σφραγίζεται το σημείο και όχι η επιχείρηση. Έτσι αποφεύγουμε τις περιπτώσεις να ανοίγει ξανά η επιχείρηση με άλλο ΑΦΜ ή με άλλο πρόσωπο ως ιδιοκτήτης. Έτσι στέλνουμε και ένα μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει χώρος για εκείνους που θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν παραβατικά.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε ερώτηση αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ξεκαθάρισε ότι ΤΝ είναι από έναν αλγόριθμο έως ένα τεχνολογικό μοντέλο.

Το σημαντικό όπως είπε είναι ότι είναι η ποιότητα της πληροφορίας που διαμορφώνει την ποιότητα του αποτελέσματος.

Από την άλλη τα δεδομένα, μπορεί να υποδείξουν την πιθανότητας μιας παραβατικής συμπεριφοράς, όπως και μια αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από έναν φορολογούμενο.

«Στο τέλος της ημέρας όμως, ο άνθρωπος είναι εκείνος που αποφασίζει», προσέθεσε

Οι 3 σημαντικές καινοτομίες

Ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα, ο Γιώργος Πιτσιλής επικεντρώθηκε σε τρία σημεία.

Η πρώτη σημαντική καινοτομία είναι η διεύρυνση της επικοινωνίας με τους φορολογούμενους. Πρέπει σύμφωνα τον ίδιο, όλοι οι πολίτες να καταλάβουν ότι η επικοινωνία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω email ή της εφαρμογής.

Η δεύτερη ο θεσμικός αυτοπεριορισμός στην ολοκλήρωση των ελέγχων. Πλέον σε 12 μήνες θα ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης για 6 συν 6 μήνες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα παρατείνεται ένας έλεγχος για 8 μήνες, σύνολο 32 μήνες. «Να υπενθυμίσω ότι η παραγραφή μιας οφειλής γίνεται στα 5 έτη».

Η Τρίτη καινοτομία σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ είναι η εισαγωγή ενός μηχανισμού αποδοχής των ελέγχων, όπου ο φορολογούμενος θα αποδέχεται την οφειλή του ή θα μπορεί να υποβάλει ένσταση σε περίπτωση που δεν είναι σύμφωνος με αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ