ΑΑΔΕ: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών του 2023

NEWSROOM
Η πλατεία Μοναστηρακίου στο κέντρο της Αθήνας
Φωτογραφία: Shutterstock

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα που αφορά τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα αναδρομικά που εισπράχθηκαν εντός του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Με τις τροποποιητικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα εμφανίσουν τα συγκεκριμένα εισοδήματα και αυτόματα θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης μέσω ρύθμισης έως οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις.

Για τους συνταξιούχους, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στην ΑΑΔΕ για να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος από τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις, βάσει της πάγιας ρύθμισης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά της περιόδου 2015-2021 υποβάλλονται ξεχωριστά για κάθε έτος που αφορούν. Για παράδειγμα, για αναδρομικά συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2022 και αφορούν το 2020, οι φορολογούμενοι πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το 2021.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά

Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική Δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία.

Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ