Μυρογιάννη: «Η χώρα μας επέδειξε τεράστια ανθεκτικότητα και κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρίες»

NEWSROOM
Ελλάδα 2024
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ελλάδα επέστρεψε σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια τόνισε η πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece

Στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, στην άσκηση της Οικονομικής Διπλωματίας αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, κατά την εισαγωγική της παρέμβαση στο διήμερο συνέδριο της TXF Global που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Η Ελλάδα επέστρεψε σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, ανέφερε η κ. Μυρογιάννη, ενώ τόνισε ότι «η χώρα μας επέδειξε τεράστια ανθεκτικότητα και κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρίες».

Αναλύοντας την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης η γ.γ. ΔΟΣΕ αναφέρθηκε στις εθνικές πολιτικές, όπου νέοι και καινοτόμοι τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια η τεχνολογία και οι εμπορευματικές μεταφορές, παράλληλα με παραδοσιακά ισχυρούς τομείς όπως ο τουρισμός, καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Επίσης, μίλησε για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε τομείς όπως οι βιοεπιστήμες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι κορυφαίος εξαγωγέας φαρμακευτικών προϊόντων και κέντρο ερευνητικών δοκιμών.

«Οι καλές οικονομικές επιδόσεις ενισχύονται από ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού« είπε χαρακτηριστικά η κ. Μυρογιάννη. Αναφερόμενη δε, στη διεθνή προοπτική και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ισχυροποίηση του διεθνούς της ρόλου, με την πρόσφατη εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, η γ.γ. ΔΟΣΕ ανέδειξε τη σημασία των συνεργιών με τον ιδιωτικό τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας λόγο ενδεικτικά για την πρωτοβουλία Team Europe και την στρατηγική Global Gateway που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ