Τσάπαλος: Eχουν υποβληθεί πάνω από 4,4 εκατομμύρια δηλώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν υπάρχει λόγος παράτασης

NEWSROOM
Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις/ Φωτογραφία Eurokinissi

«Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κινείται ομαλότατα, έχουν υποβληθεί πάνω από 4,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς δεν υπάρχει λόγος καμίας παράτασης», δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών, κος Όμηρος Τσάπαλος.

Ο Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Διενεργήθηκαν κεντρικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες για παραχωρήσεις παραλιών, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ήταν τόσο μεγάλο που ανοίξαμε επιπλέον παραλίες σε όλη την Ελλάδα και έχουμε καταφέρει και εξυπηρετήσει πάνω από 1.800 και συνεχίζεται το ενδιαφέρον.

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Μέσω της εφαρμογής my cost καθιστούμε και τον πολίτη συμμέτοχο στο να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε οποιεσδήποτε παρανομίες , παραβάσεις στις παραλίες. Φέτος έχουν συγκεντρωθεί γύρω στις 9.000 καταγγελίες όπου τις 1.000 από αυτές τις εξετάσαμε τις προηγούμενες πέντε ημέρες. Πήγαμε σε 14 παραλίες που συγκέντρωναν 1.000 καταγγελίες, μιλάμε για Χαλκιδική, Πάργα, Αίγινα, Ρόδο. Σε γενικές γραμμές η πλειονότητα των επιχειρηματιών έχει συμμορφωθεί, παρόλα αυτά ωστόσο υπήρχαν τρεις σφραγίσεις επιχειρήσεων.

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 300 χιλιάδων ευρώ και θα συνεχιστούν τα πρόστιμα αυτά.

Για τις παραχωρήσεις των παραλιών

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Τα ποσά που συγκέντρωσε το κράτος σε σχέση με τις παραχωρήσεις παραλιών είναι θεαματικά υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν κάποιες παραλίες όπου καταφέραμε να πάρουμε το δεκαπλάσιο τίμημα από ότι παίρναμε τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με τις αυτόματες υποβολές φορολογικών δηλώσεων

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Φέτος για πρώτη φορά δινόταν η δυνατότητα σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς-συνταξιούχους να δουν προ-συμπληρωμένη και αυτόματα υποβληθείσα τη δήλωσή τους χωρίς την παρέμβαση κάποιου φοροτεχνικού ή λογιστή και μάλιστα το μισό εκατομμύριο εξ αυτών το έκανε και αυτόματα υποβλήθηκε η φορολογική του δήλωση όλα αυτά που λέγονται περί μαζικών λαθών, περί αστοχιών του συστήματος είναι υπερβολές. Ξεκάθαρα λέμε ότι είναι υπερβολές και πρέπει να σκεφτούμε και ποιοι θίγονται από αυτές τις αλλαγές. Μήπως ένα μέρος των λογιστών και των φοροτεχνικών θίγονται οικονομικά;

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Από το 1,3 εκατομμύριο πολίτες που είχαν προσυμπληρωμένες δηλώσεις οι 430 χιλιάδων ήταν αυτοί που θέλησαν να μην πληρώσουν λογιστή και να γίνει αυτόματα η φορολογική τους δήλωση.

Για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων είναι η 26 Ιουλίου. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κινείται ομαλότατα, έχουν υποβληθεί πάνω από 4,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς δεν υπάρχει λόγος καμίας παράτασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ