fbpxΣτροφή των ξενοδοχείων σε μονάδες βιοαερίου | Economistas.gr
Skip to main content

Στροφή των ξενοδοχείων σε μονάδες βιοαερίου

Στροφή των ξενοδοχείων σε μονάδες βιοαερίου
Φωτο: Shutterstock

Ενδιαφέρον από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ελληνικών νησιών εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα για την εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου, για να αξιοποιήσουν τα οργανικά υπολείμματα από τις κουζίνες και τις άλλες εγκαταστάσεις τους, προσδοκώντας οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης του κόστους λειτουργίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: "Βιοαέριο και Αγροτική Ανάπτυξη - Καινοτομίες, τεχνολογίες και προοπτικές" που συνδιοργάνωσαν στην Zootechnia o Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ) και η ΔΕΘ Ηelexpo,η κ. Ελένη Μπαϊράμη, εκπρόσωπος γκρουπ εταιριών που δραστηριοποιείται στον κλάδο και στις Βαλκανικές χώρες, ανέφερε ότι στις σύγχρονες τεχνολογίες και στους εξοπλισμούς των μονάδων βιοαερίου έρχονται να προστεθούν τώρα οι προκατασκευασμένες containerized μονάδες.

"Έχουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιχειρήσεις εκτός του γεωργο -κτηνοτροφικού τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο οι υπάρχουσες" όπως ανέφερε η κ. Μπαϊράμη και είπε ότι σύντομα μια τέτοια μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία στην Βόρεια Ελλάδα, σε αγροτική περιοχή με καλλιέργειες, ενώ αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με την εταιρία για την επένδυση με κοντέινερ παραγωγής βιοαερίου είναι ξενοδοχιακές επιχειρήσεις από Κρήτη, Μύκονο, Ρόδο και Κεφαλλονιά, για να χρησιμοποιήσουν την παραγόμενη ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες, ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες και οι ειδικές τεχνικές για την βελτιστοποίηση της παραγωγής βιοαερίου κι όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, "η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αφού ακόμα βρίσκεται χαμηλά στην ΕΕ σε έτη εγκατάστασης και σε συνολική παραγωγή".

Ο χημικός - μηχανικός, Αλέξανδρος Υφαντής, παρουσίασε "την λειτουργία ενός πρότυπου σταθμού βιοαερίου στο Ηράκλειο της Κρήτης (κλειστού τύπου), μέσα στον ιστό της βιομηχανικής ζώνης ο οποίος κατασκευάστηκε από εξειδικευμένη εταιρία πριν από δύο χρόνια και ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες. Ο συγκεκριμένος σταθμός, όπως είπε ο κ Υφαντής, μπορεί να παραλάβει πάσης φύσεως κατάλοιπα (πλην ενσιρωμάτων) από συσκευασμένα τρόφιμα και σφάγια μέχρι απόβλητα τυροκομείων - ελαιουργείων και πρόσφατα επέκτεινε την ενεργειακή του απόδοση στο ένα μεγαβάτ.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην εγκατάσταση των μονάδων βιοαερίου παρατηρείται στην ΕΕ, με κορυφαία στην λίστα των χωρών παραγωγής την Γερμανία. Ακολουθούν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ τελευταία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα σε Μ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες μονάδες βιοαερίου βρίσκονται σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία λόγω της συγκέντρωσης των γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων τα απόβλητα των οποίων (κοπριά αγελάδων, χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, λίπη, ενσίρωμα καλαμποκιού κ.α.) είναι κυρίαρχες ύλες για την παραγωγή βιοαερίου. Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι μικρή η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων γιατί παρατηρούνται δυσλειτουργίες και τεχνικά ζητήματα στην σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ο κ Αλεξανδρίδης. Το ενεργειακό δυναμικό των 25 εν λειτουργία μονάδων, όπως είπε ο ίδιος, υπολογίζεται στα 20 μεγαβάτ, ενώ άλλες 10 είναι υπό κατασκευή.

Παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις επεξεργασίας αποβλήτων σε τυροκομικές μονάδες των Τρικάλων, της Ελασσώνας και σε χαρτοποιία του Κιλκίς, ο μηχανολόγος - μηχανικός Κυριάκος Νερούτσος, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είχαν σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος, μείωση του πάγιου κόστους επένδυσης όσο αυξάνει το τονάζ, επιστροφή της επένδυσης από 3,5 έως 5 έτη (ανάλογα με τον τρόπο εκμετάλλευσης) και δυνατότητα χρηματοδότησης της επένδυσης στα πλαίσια αναπτυξιακών νόμων ακόμα και 50%, μειώνοντας το χρόνο αποπληρωμής στο μισό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βαριές» απώλειες σε ξενοδοχεία - εστίαση
«Βαριές» απώλειες σε ξενοδοχεία - εστίαση
Oι απώλειες το γ' τρίμηνο πέρυσι για τις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση ανέρχονται στα 3,2 δισ.
«Βαριές» απώλειες σε ξενοδοχεία - εστίαση
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ολοκληρωμένου πακέτου πολιτικής «Fit for 55», που θα ανακοινωθεί επίσημα το καλοκαίρι, και μεταφράζει τις νέες φιλοδοξίες της ΕΕ σε ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, παρουσίασε ο κ. Ραφαέλε Μάουρο Πετριτσιόνε, επικεφαλής της Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030
Bloomberg: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με σοκ στις τιμές ενέργειας
Bloomberg: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με σοκ στις τιμές ενέργειας
«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» δήλωσε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, αναλυτής της γαλλικής εταιρείας Engie SA.
Bloomberg: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με σοκ στις τιμές ενέργειας
Σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
Σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
Σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης - που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια