Νευρικότητα στο μέτωπο του φυσικού αερίου [γράφημα]

Φωτογραφία: Shutterstock

Δεδομένο πρώτο. Οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ πολέμου επίπεδα. Επί της ουσίας, μιλάμε για υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν το φυσικό αέριο «έπαιζε» γύρω στα 15 ευρώ.

Δεδομένο δεύτερο. Ο σχεδιασμός της Κομισιόν για πλήρη απογαλακτισμό από το ρωσικό αέριο εδώ και τώρα, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η πρόθεση στροφής αποκλειστικά στο LNG αφενός γεννά ερωτήματα για την ασφάλεια/ επάρκεια της γηραιάς ηπείρου σε μια περίεργη διεθνή συγκυρία, αφετέρου προκαλεί ανησυχία για ράλι τιμών μπαίνοντας στην περίοδο υψηλής ζήτησης.

Ενδεικτικό είναι ότι αν και βρισκόμαστε ακόμα στους μήνες, όπου η κατανάλωση παραμένει περιορισμένη λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 12% υψηλότερη από πέρσι, ξεπερνώντας τα 34 ευρώ/ MWh.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Trading Economics, oι Κινέζοι εισαγωγείς επέστρεψαν στην αγορά spot μετά από μήνες χαμηλής δραστηριότητας, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τον αυξημένο ανταγωνισμό για φορτία LNG. Οι χαμηλότερες τιμές είχαν προηγουμένως βοηθήσει την Ευρώπη να ανασυγκροτήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά τα αποθέματα παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Στις 4 Μαΐου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 41,16%, με τη Γερμανία να βρίσκεται στο 34,6%, τη Γαλλία στο 45,37% και την Ιταλία στο 49,88%. Τώρα, η ισχυρότερη ζήτηση στην Ασία και οι μειωμένες ροές των νορβηγικών αγωγών, συμπεριλαμβανομένων
ορισμένων απρογραμμάτιστων διακοπών, ενδέχεται να επιβραδύνουν το ρυθμό αναπλήρωσης, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις τιμές.

γράφημα

Άνοδος τιμών

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στην ΕΕ αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά την υποχώρησή τους, μετά την ενεργειακή κρίση του 2022. Οι μέσες τιμές, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, αυξήθηκαν σε 12,33 ευρώ ανά 100 kWh, από 11,04 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει η Eurostat, πρόκειται για την υψηλότερη καταγεγραμμένη τιμή από τότε που άρχισε η συλλογή δεδομένων το 2008. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φόρων σε πολλές χώρες της ΕΕ, καθώς προηγούμενα μέτρα ελάφρυνσης περιορίστηκαν.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, υπήρχαν μεγάλες διαφορές στις τιμές του φυσικού αερίου (εκφρασμένες σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης) για τα νοικοκυριά. Η Σουηδία κατέγραψε τις υψηλότερες τιμές με 18,93 ευρώ ανά 100 kWh, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (16,71 ευρώ) και την Ιταλία (15,86 ευρώ).

Η Ελλάδα με 11,69 ευρώ βρέθηκε κάπου στη μέση της κατάταξης. Αντίθετα, η Ουγγαρία (3,20 ευρώ ανά 100 kWh), η Κροατία (4,60 ευρώ) και η Ρουμανία (5,40 ευρώ) ανέφεραν τις χαμηλότερες τιμές.

αέριο
ΣΧΕΤΙΚΑ