fbpxΟ ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο τα νησιά | Economistas.gr
Skip to main content

Ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο τα νησιά

Ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο τα νησιά
Φώτο: Shutterstock

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στο τομέα Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος δήλωσε πως η Περιφέρεια θα δώσει έμφαση στην προσέλκυση περισσότερων Αμερικανών τουριστών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) θέλοντας να αξιοποιήσει το αυξητικό κύμα ταξιδιωτών που καταγράφεται από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας, προχωρά σε μια συγκροτημένη προσπάθεια για τη συγκεκριμένη αγορά. Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Θάνος, η Περιφέρεια Κ.Μ. θέλει να δείξει και κυρίως στους Αμερικάνους που γνωρίζουν τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Αθήνα, ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν είναι μόνο τα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξητικό κύμα Αμερικάνων τουριστών προς την Ελλάδα οι οποίοι προσεγγίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον και τις περιοχές της Β.Ελλάδας και ειδικότερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. "Γι αυτό κι εμείς πήγαμε και προβάλαμε στην έκθεση της Νέας Υόρκης", όπως εξηγεί, "όλα αυτά που μπορεί να δει και να κάνει κανείς στην περιοχή μας. Αναδείξαμε τον προορισμό έτσι όπως θα έπρεπε να τον έχουν στο μυαλό τους ώστε να κάνουν διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Παράλληλα είχαμε επαφές και με συγκεκριμένους ανθρώπους της ομογένειας, οι οποίοι μας βοηθάνε προς την κατεύθυνση αυτή".

"Είχαμε επαφή μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους της Turkish Airlines, που θέλει να προσθέσει και άλλες πτήσεις για την Ελλάδα και έχει στον προγραμματισμό της - όταν ολοκληρωθεί και ο διάδρομος στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης - ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί και υπερατλαντικές πτήσεις. Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα σύνδεσης με τέτοιους μακρινούς προορισμούς", είπε.

Πλέον, όπως ανέφερε ο κ.Θάνος, το παγκόσμιο μάρκετινγκ επικεντρώνεται στο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας, το οποίο ξεκινά από τις δραστηριότητες. "Αυτό που παρακολουθήσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η προσέγγιση των πελατών σε μια πολύ δυναμική έκθεση όπως αυτή της Νέας Υόρκης, αφορούσε στο "τι μπορείς να κάνεις" και όχι στο "πού". Δηλαδή, όλα αρχίζουν με την εμπειρία και μάλιστα με την εμπειρία που μπορεί ενδεχομένως και να σου αλλάξει τη ζωή. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι δραστηριότητες και το τι μπορεί κάποιος να γευτεί ως εμπειρία είναι το πρώτιστο στην επιλογή του σύγχρονου περιηγητή - τουρίστα. Έτσι ακριβώς θέλουμε και εμείς να προσεγγίσουμε την αγορά», επεσήμανε.

"Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει η συνδεσιμότητα. Όταν κάποιος κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, θέλει να δει πολλά μέρη , να έχει διευρυμένες διακοπές (τουλάχιστον δύο εβδομάδων)", πρόσθεσε. Στα "δυνατά χαρτιά" της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιοπεριφερειάρχης συμπεριέλαβε τον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται πολύ για τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. "Ο Όλυμπος πλέον και ειδικότερα οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί, είναι κάτι που τους ενδιαφέρει επίσης", πρόσθεσε.

20% αύξηση των εσόδων τους πρώτους 9 μήνες του 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εννεάμηνο του 2018 η Κεντρική Μακεδονία ήρθε δεύτερη σε αυξήσεις εσόδων πανελλαδικά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού. "Έχουμε 20% αύξηση εσόδων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η τάση αύξησης των εσόδων είναι μεγαλύτερη (διπλάσια) της τάσης αύξηση των τουριστών (10%). Κι αυτό είναι κάτι σημαντικό. Δεν θέλουμε μόνο να μετράμε "κεφάλια" στον τουρισμό. Θέλουμε να έχουμε και προστιθέμενη αξία", σημείωσε ο κ. Θάνος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν θέλουμε τον "θόρυβο" τον τουριστικό. Θέλουμε να κρατήσουμε την αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να έχουμε υψηλές υπηρεσίες και να μπορούμε όλοι να χαιρόμαστε τον φυσικό πόρο αλλά και το πολιτιστικό αγαθό που δίνει η Περιφέρεια Κ.Μ.".

"Πιστεύω ότι η στρατηγική που ακολουθούμε τα τελευταία 4-5 χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο κομμάτι της εξωστρέφειας αποδίδει. Οπότε θα επιμείνουμε σε αυτή τη στρατηγική και πιστεύουμε ότι όταν ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες υποδομές (γιατί αυτές είναι που θα οδηγήσουν στο μεγάλο άλμα, όπως για παράδειγμα όταν ολοκληρωθεί ο νέος επιβατικός σταθμός στο Αεροδρόμιο "Μακεδονία", τα έργα που χρειάζεται το λιμάνι για να γίνει και ένας πόλος κρουαζιέρας, και φυσικά έργα όπως το μετρό, ο προαστιακός σιδηρόδρομος) θα δημιουργήσουν μια ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο επίπεδο των υπηρεσιών", τόνισε.

Σημείωσε, επίσης πως "ναι μεν το κομμάτι της προβολής είναι σημαντικό αλλά αν δεν έχεις καλές υπηρεσίες να προσφέρεις ο πελάτης θα έρθει εδώ αλλά θα φύγει δυσαρεστημένος. Αυτό είναι δώρο άδωρο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απειλούμενο είδος για τα ξενοδοχεία ο... Έλληνας τουρίστας
Απειλούμενο είδος για τα ξενοδοχεία ο... Έλληνας τουρίστας
Ούτε δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία δεν αντιστοιχούσαν σε κάθε κάτοικο της Ελλάδας το 2018, αποτυπώνοντας τις περιορισμένες δυνατοτήτες των Ελλήνων για διακοπές.
Απειλούμενο είδος για τα ξενοδοχεία ο... Έλληνας τουρίστας
Τουρκική απειλή για τον ελληνικό τουρισμό!
Τουρκική απειλή για τον ελληνικό τουρισμό!
Με 40 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 29,5 δισ. δολ. το 2018, η Τουρκία επιστρέφει δυναμικά στη διεθνή τουριστική αγορά. Εκφράζονται φόβοι ότι θα πιέσει έντονα την ελληνική τουριστική βιομηχανία με ατού την πτώση της λίρας.
Τουρκική απειλή για τον ελληνικό τουρισμό!
Bloomberg: Η Ελλάδα φοβάται πλήγμα στον τουρισμό λόγω Brexit
Bloomberg: Η Ελλάδα φοβάται πλήγμα στον τουρισμό λόγω Brexit
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit και σχεδιάζει μέτρα για τη διευκόλυνση των Βρετανών που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα το ερχόμενο καλοκαίρι.
Bloomberg: Η Ελλάδα φοβάται πλήγμα στον τουρισμό λόγω Brexit
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας
Άδεια αλλαγής χρήσης σε κτίριο γραφείων της Αιόλου ώστε να γίνει ξενοδοχείο. Στις αρχές του έτους εγκαινιάστηκε μονάδα στην Μητροπόλεως.
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας
Στροφή των ξενοδοχείων σε μονάδες βιοαερίου
Στροφή των ξενοδοχείων σε μονάδες βιοαερίου
Ενδιαφέρον από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ελληνικών νησιών εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα για την εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου.
Στροφή των ξενοδοχείων σε μονάδες βιοαερίου