Νέα υπερπλεονάσματα και με τη βούλα της Κομισιόν -Τι εκτιμά για ανεργία και μισθούς
Ούτε 24 ώρες χρειάστηκαν για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του iefimerida/ economistas, ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με υπερπλεόνασμα, δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 4%.
Σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά το υπερπλεόνασμα του 4,8% το 2024, η Ελλάδα θα πιάσει 3,8% φέτος και 4,4% το 2026, έναντι 2,9% και 3,2% που εκτιμούσε με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις. Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, που κατέθεσε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% για φέτος και 2,4% ως και το 2028, ο ψηφισμένος Προϋπολογισμός κατέβασε τον πήχη στο 2,4% και για φέτος, ενώ στην Ετήσια Έκθεση Προόδου του Μεσοπρόθεσμου που υποβάλαμε τον Απρίλιο, ο πήχης τέθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν είναι στον “αέρα”. Μετά το εντυπωσιακό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2024, έγινε σαφές και στους “δυσκοίλιους” Ευρωπαίους τεχνοκράτες, ότι κάτι έχει αλλάξει ως προς τη συλλογή φόρων και εισφορών. Κοινώς, ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Ακριβώς αυτά τα δεδομένα επικαλείται η Κομισιόν για να αιτιολογήσει τις προβλέψεις της για νέα υπερπλεονάσματα, σημειώνοντας κατ’ αρχάς ότι μετά την υπεραπόδοση των εσόδων το 2024, η βάση για το 2025 έχει αυτομάτως μπει πιο ψηλά. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες αναμένουν την απόδοση και των υπολοίπων διαρθρωτικών μέτρων για την αποκάλυψη “μαύρου” χρήματος, όπως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας στην εστίαση και τα καταλύματα. Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων, από την αναπροσαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Το «μέρισμα»
Προφανώς το ζητούμενο δεν είναι η ευημερία των αριθμών, παρά το ότι η “άνθιση” των συγκεκριμένων δεικτών σχετίζεται με το πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από τις αγορές, δηλαδή με το πόσο φτηνά ή ακριβά δανείζεται. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν, το Χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 146,6% του ΑΕΠ και το 2026 στο 140,6%, δηλαδή 2 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του περασμένου Φθινοπώρου.
Το βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, για νέες ελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις. Όπως, άλλωστε, επισημαίνει και η Κομισιόν, το υπερπλεόνασμα του 2024 είναι αυτό που επέτρεψε τις extra δαπάνες (0,5% του ΑΕΠ) για την επιστροφή ενοικίου και τη μόνιμη ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους. Για το 2026 το οικονομικό έχει ήδη προαναγγείλει παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία (φορολογική κλίμακα, φόρος εισοδημάτων από ενοίκια, τεκμήρια), με τον προς διάθεση “χώρο” να υπολογίζεται στα 1,5- 1,6 δισ ευρώ. Το γεγονός ότι η Κομισιόν “βλέπει” πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 1,4%, συνεπάγεται ότι ακόμα και με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, οι δημοσιονομικές ισορροπίες δεν θα ανατραπούν.
Οι πίνακες, που συνοδεύουν την Έκθεση της Επιτροπής, έχουν ακόμα δύο ευχάριστες εκπλήξεις. Κατ' αρχάς, η πτωτική πορεία της ανεργίας εκτιμάται πιο έντονη, αφού η Κομισιόν “βλέπει” για φέτος 9,3% έναντι 9,8% (Φθινοπωρινές Προβλέψεις), ενώ για το 2026 ο πήχης μπαίνει στο 8,7% έναντι 9,2%. Το όφελος διπλό: από τη μια, περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά άρα βελτιώνουν το επίπεδο ζωής τους κι από την άλλη, ενισχύονται τα έσοδα του Κράτους από φόρους και εισφορές.
Θετικά είναι τα μηνύματα και για τους μισθούς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κατά κεφαλής αποδοχές θα αυξηθούν φέτος κατά 3,8% και κατά 3,5% το 2026, αντί για 3,2% και 3% αντιστοίχως, που προέβλεπε το Φθινόπωρο.