fbpxΟ αγροδιατροφικός τομέας θα ανοίξει 260.000 θέσεις εργασίας | Economistas.gr
Skip to main content

Ο αγροδιατροφικός τομέας θα ανοίξει 260.000 θέσεις εργασίας

Ο αγροδιατροφικός τομέας θα ανοίξει 260.000 θέσεις εργασίας

Στην αξιοποίηση του δυναμικού της νεολαίας και του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας, η εκτιμώμενη συνολική εν δυνάμει συνεισφορά του οποίου στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται στα 12,2 δισ. ευρώ/έτος, ενώ την ίδια στιγμή μέχρι το 2021 μπορεί να προσφέρει 260.000 νέες θέσεις εργασίας, στοχεύει το πρόγραμμα "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά", που παρουσιάστηκε σήμερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", με τίτλο "Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων", που στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας και φιλοδοξεί να ωφελήσει περισσότερους από 2.500 νέους μέσα σε μια τριετία.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, το οποίο εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) στη Θεσσαλονίκη, και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με το ποσό των 27,5 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά", όπως επισήμανε η διευθύντρια του προγράμματος, Έφη Λαζαρίδου, κινείται σε τρεις άξονες που αφορούν την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, την υποστήριξη καινοτομίας και τα έργα υποδομών, ενώ κατά την ίδια στο πρώτο έτος που "έτρεξε", το 2018, ωφελήθηκαν περισσότερα από 700 άτομα, κυρίως κτηνοτρόφοι ηλικίας 25-40 χρόνων και συμμετείχαν 70 επιστήμονες, που πραγματοποίησαν περισσότερες από 5.000 ώρες διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Διευκρίνισε, ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος εντοπίζονται σε περισσότερα από 40 σημεία στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Προγραμμάτων Ζωϊκής Παραγωγής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Βίκυ Κρυσταλλίδου αναφέρθηκε στη δράση του προγράμματος που αφορά την ανάδειξη των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων και μεταξύ άλλων τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην προβατοτροφία και την αιγοτροφία. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι πρώτη σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την παραγωγή προϊόντων αιγών, ωστόσο, δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κατσικίσιο προϊόν εκτός της φέτας.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι μέσω του προγράμματος "Νέα γεωργία για τη νέα γενιά" και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία R&D της Creta Farm, Newmilk, βγήκε πέρυσι μία καινοτόμα συνταγή για πόσιμο κατσικίσιο γιαούρτι.

Αυτή η συνταγή, όπως εξήγησε, δόθηκε στην ομάδα παραγωγών του Παγγαίου, ώστε να παραχθεί το κατσικίσιο αριάνι "Παγγαίο", που θα κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά στις 10 Μαρτίου. Πρόκειται για το κατσικίσιο αριάνι "Παγγαίο", που παράγεται από ομάδα κτηνοτρόφων και τυροκόμων από την Ελευθερούπολη Καβάλας και το οποίου θα κυκλοφορήσει σε γεύσεις σύκο και φράουλα. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο Νίκος Μάρτος, ένας εκ των ωφελουμένων του προγράμματος και ιδιοκτήτης τυροκομικής μονάδας και πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με αιγοπρόβατα στην Ελευθερούπολη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε και ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Αθηνών και υπεύθυνος του πρώτου κύκλου του προγράμματος "Νέα γεωργία για τη νέα γενιά", Γιώργος Ζέρβας.

Στην ομιλία του διευκρίνισε ότι η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, με τα αιγοπρόβατα να αντιπροσωπεύουν το 48% της αξίας των ζώων που εκτρέφονται στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν σήμερα 95.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων και 68.000 εκμεταλλεύσεις αιγών, τα 4/5 των οποίων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Όπως επισήμανε, στο πρώτο έτος που έτρεξε το πρόγραμμα, εκπονήθηκαν 24 επιχειρηματικά σχέδια για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, τόνισε ότι το μέσο επενδυδυμένο κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε από τους κατόχους των εκμεταλλεύσεων πριν προβεί σε νέες επενδύσεις, διαμορφώθηκε σε 198.373 ευρώ και συμπλήρωσε ότι οι νέες επενδύσεις που προστέθηκαν ανήλθαν σε 91.155 ευρώ, με το συνολικό κεφάλαιο έτσι να διαμορφώνεται στα 289.529 ευρώ.

Περαιτέρω επισήμανε, ότι οι 24 εκμεταλλεύσεις έχουν επενδύσει συνολικά κεφάλαια ύψους 4,8 εκατ. ευρώ σε διάφορες μορφές κεφαλαίου, τόνισε ότι οι νέες επενδύσεις ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ, με το 43% να καλύπτεται από προγράμματα, το 30% δάνεια και το 28% ιδία συμμετοχή.

Συμπερασματικά, ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι η στήριξη των νέων αιγοπροβατοτρόφων σε εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εθνικού προϊόντος-τυρί φέτα-, καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων του. Περαιτέρω, ο ίδιος επισήμανε ότι οι υπηρεσίες συμβουλευτικής φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο πρώτο χρόνο που "έτρεξε" το πρόγραμμα, ο ίδιος προέβη στις εξής διαπιστώσεις:καταγράφηκε έντονο το ενδιαφέρον των νέων για τον κλάδο της αιγορποβατοτροφίας, ενώ σημειώθηκε σχετικά καλό, το μορφωτικό επίπεδο των νέων κτηνοτρόφων, οι οποίοι όπως είπε διαθέτουν την ικανότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για μια "σύγχρονη επιχείρηση".

Όμως, στις διαπιστώσεις που έκανε, κατέγραψε το έλλειμμα γνώσεων σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης, όσοι ασχολούνται ήδη με τον κλάδο προβληματίζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, ενώ στην πλειοψηφία τους δήλωσαν έντονη την επιθυμία για περιοδική εκπαίδευσή τους. "Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι νέοι κτηνοτρόφοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι τσομπάνηδες, αλλά επιχειρηματίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες
Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες
Ηχηρό μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, στέλνουν οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες
Γιατί αυτοκτονούν οι αγρότες στην Γαλλία;
Γιατί αυτοκτονούν οι αγρότες στην Γαλλία;
Έρευνα αποκάλυψε ότι την περίοδο 2010-2011 ένας Γάλλος αγρότης αυτοκτονούσε κάθε δύο μέρες. Ο ρόλος του χαμηλού εισοδήματος.
Γιατί αυτοκτονούν οι αγρότες στην Γαλλία;
Μειώνεται η ανεργία στην Ελλάδα
Μειώνεται η ανεργία στην Ελλάδα
Η ανεργία σημείωσε οριακή μείωση στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στο 18,5% το Νοέμβριο του 2018.
Μειώνεται η ανεργία στην Ελλάδα
ΚΕΕΜ: Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Βουλγαρία και ΗΠΑ, απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών εξαγωγών
ΚΕΕΜ: Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Βουλγαρία και ΗΠΑ, απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών εξαγωγών
Για ένα ακόμη εξάμηνο oι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους με τους πελάτες τους στο εξωτερικό και να παραμείνουν αξιόπιστοι προμηθευτές παρά τα εμπόδια που υψώνουν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κ.ά.).
ΚΕΕΜ: Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Βουλγαρία και ΗΠΑ, απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών εξαγωγών
Επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα: Εφικτή η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023
Επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα: Εφικτή η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023
Ως εφικτή εκτιμά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο, ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Paolo Fioretti.
Επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα: Εφικτή η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023