Bloomberg: Η επώδυνη δεκαετία για την Ελλάδα και οι επενδυτές που πίστεψαν και τώρα ανταμείβονται

NEWSROOM
Ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης
Ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης / Φωτογραφία shutterstock

Η Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με το Bloomberg, ένα εντυπωσιακό case study μιας χώρας που πέρασε από το χείλος της καταστροφής στην ανάκαμψη, μετά από μια δεκαετία σκληρών θυσιών, βαθιών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικής πίεσης.

Το διεθνές πρακτορείο σε πρόσφατη ανάλυσή του φωτίζει πώς αυτή η μακρά περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής και αποπληθωρισμού του κόστους οδήγησε τελικά σε ένα κλίμα αξιοσημείωτης σταθερότητας — και σε υψηλές αποδόσεις για εκείνους που τόλμησαν να παραμείνουν στην ελληνική αγορά.

Η κατάρρευση του 2015

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έμοιαζε έτοιμη να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι τράπεζες είχαν κλείσει, οι πολίτες στέκονταν σε ουρές στα ATM υπό το καθεστώς capital controls και η οικονομία είχε ήδη συρρικνωθεί κατά περίπου 25% από το 2008. Την ίδια στιγμή, η ανεργία κινούνταν κοντά στο 28%, ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε τότε πάνω από το 180% του ΑΕΠ.

Δέκα χρόνια μετά, το σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ξεπερνά πλέον τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2% το 2023, έναντι 0,5% στην ευρωζώνη. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται γύρω στο 3,5%, επίπεδα που απέχουν παρασάγγας από τα διψήφια επιτόκια δανεισμού της περιόδου κρίσης.

Ανταμείφθηκαν όσοι δεν αποχώρησαν

Το Bloomberg στέκεται ιδιαίτερα στο παράδειγμα του Prem Watsa, του επικεφαλής της Fairfax Financial, ο οποίος το 2015 αποφάσισε να αυξήσει τη θέση του στην Ελλάδα επενδύοντας σε ελληνικές τράπεζες και άλλες εισηγμένες.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να πουλήσω, ούτε για ένα λεπτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Bloomberg, αν και παραδέχθηκε πως «φυσικά φοβήθηκε λίγο» βλέποντας την οριακή κατάσταση της χώρας.

Η υπομονή του τελικά ανταμείφθηκε: σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι επενδύσεις εκείνης της περιόδου έχουν σήμερα υπερδιπλασιαστεί, με τα συνολικά κέρδη να ξεπερνούν το 100% σε ορίζοντα δεκαετίας.

Η χώρα δικαιώνει όσους πίστεψαν αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Παρά τη θεαματική βελτίωση, το Bloomberg προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματά της. Το χρέος εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, με το Δημόσιο Χρέος / ΑΕΠ στο περίπου 168% το 2024, ενώ οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2009.

Επιπλέον, η γήρανση του πληθυσμού και η αποχώρηση πολλών νέων στο εξωτερικό εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρά βαρίδια για την παραγωγικότητα και την αγορά εργασίας.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αυτό που άλλαξε καθοριστικά είναι η εικόνα της χώρας προς τα έξω: η Ελλάδα έχει πλέον αποκτήσει το «παράσημο» μιας οικονομίας που μπορεί να επιστρέφει σταθερά σε πρωτογενή πλεονάσματα και να προσελκύει σοβαρές επενδύσεις.

Το «μπράβο» του Ντράγκι

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του ευρώ ως επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα αξίζει ένα μεγάλο μπράβο» για τη μετάβασή της από το χείλος της χρεοκοπίας στη σημερινή, αισθητά πιο σταθερή θέση.

Το Bloomberg καταλήγει πως η χώρα αποτελεί παράδειγμα προς μελέτη για το πώς η επιμονή σε σκληρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορεί, σε βάθος χρόνου, να αλλάξει ριζικά το αφήγημα — τόσο για τους πολίτες όσο και για τους διεθνείς επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ