ΙΟΒΕ: Σταθερή η ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά με προκλήσεις -Τι δείχνουν τα στοιχεία
Με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό μεγέθυνσης και σταθερά θετικές προοπτικές συνεχίζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, έναντι 2,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, με βασικό στήριγμα την ιδιωτική κατανάλωση (+1,9% ετησίως) και την ενίσχυση της δημόσιας κατανάλωσης (+0,7%).
Ωστόσο, οι πάγιες επενδύσεις παρουσίασαν πτώση κατά -3,2%, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,1% λόγω της θετικής επίδρασης από τα αποθέματα. Παράλληλα, στο εξωτερικό ισοζύγιο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2%, αλλά οι εισαγωγές κινήθηκαν ταχύτερα (+2,4%), οδηγώντας σε ελαφριά επιδείνωση του εξωτερικού ελλείμματος.
Σταθερές εκτιμήσεις για το 2025
Το ΙΟΒΕ διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,2% το 2025 και προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση στο 2,4% το 2026. Οι επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά το επόμενο έτος (+9,0%), ιδίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί στο +1,0%.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να μειώνεται στο 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2025, από 12,1% ένα χρόνο πριν. Οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους φέρνουν το ποσοστό ανεργίας στο 9,3%, και περαιτέρω μείωση στο 9,0% το 2026.
Ελεγχόμενος o πληθωρισμός -Πίεση από τη ζήτηση σε υπηρεσίες
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2025 (3,1% ΕνΔΤΚ), με κύριες αιτίες τη ζήτηση και αυξήσεις σε υπηρεσίες όπως στέγαση και εστίαση. Το ΙΟΒΕ προβλέπει συνέχιση της ήπιας πληθωριστικής τάσης, με εκτιμήσεις για 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, καταγράφηκε πλεόνασμα €1,875 δισ. (0,8% του ΑΕΠ) και πρωτογενές πλεόνασμα €5,343 δισ. (2,2% του ΑΕΠ) στο πρώτο πεντάμηνο του 2025. Το 2024 είχε ήδη σημειωθεί υπεραπόδοση, με δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%.
Ανάμεικτη εικόνα στο τραπεζικό σύστημα
Στο τραπεζικό σύστημα, καταγράφεται βελτίωση στη ζήτηση δανείων, αλλά και ανησυχίες, καθώς παραμένουν τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών και η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα. Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται με ήπιο ρυθμό, ενώ το κόστος δανεισμού συνεχίζει να αποκλιμακώνεται.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επεσήμανε πως η οικονομία διατηρεί τη δυναμική της, αλλά αντιμετωπίζει έντονη εξωτερική αβεβαιότητα και ανάγκη για ενίσχυση των επενδύσεων. Προτεραιότητες όπως η άρση της υπερφορολόγησης της εργασίας και η στήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου κρίνονται κρίσιμες για τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής πορείας.